Ontmoet Israëls helden aan de medische frontlinie

dinsdag 14 april 2020 |  Ryan Jones
Israël is een natie die gewend is aan crises. Maar zelfs hier vormt het coronavirus een unieke uitdaging die de capaciteiten en het geloof van de Joodse Staat op de proef stelt. Bij hun strijd krijgen de Israëlische artsen en verpleegkundigen steun van het leger.

Wat deze crisis het meest verschillend maakt van andere crises (om een zin te lenen uit de Pesach Haggadah), is dat onze frontlinie troepen niet afkomstig zijn van de door de strijd geharde IDF, maar van het heldhaftige, maar onderbetaalde medische personeel van Israël.

Een verpleegster in het Hadassah Ein Kerem Ziekenhuis in Jeruzalem neemt testen af voor het coronavirus. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Hoewel Israël per burger veel minder uitgeeft aan gezondheidszorg dan de meeste andere OESO-lidstaten, zijn onze artsen, verpleegkundigen en medici er op de een of andere manier in geslaagd om van Israël de veiligste van alle door de corona getroffen landen te maken. Dat is niets minder dan een wonder.

Artsen en verpleegkundigen van het Mayane Hayeshua Ziekenhuis behandelen patiënten uit de zwaar getroffen Orthodoxe Joodse stad Bnei Barak. (Foto: Nati Shochat/Flash90)

Magen David Adom (MDA), wat vertaald wordt als ‘Rode Davidsster’, en het lokale equivalent is van het Rode Kruis, is de primaire medische nood­hulp­organisatie van de Joodse Staat.

De medici en ambulancechauffeurs van de MDA staan letterlijk in de frontlinie van de coronacrisis. Naast alle oproepen die ze normaal gesproken zouden ontvangen, zijn de MDA-teams belast met het uitvoeren van Covid-19 testen (soms in vijandige buurten), het behandelen van minder ernstige gevallen van corona infectie thuis en zo genoemde ‘coronahotels’, en het vervoeren van patiënten van en naar ziekenhuizen.

Medisch personeel neemt een Covid-19 patiënt over van Magen David Adom in het Sha’are Tzedek Ziekenhuis in Jeruzalem. (Foto: Nati Shochat/Flash90)

Mijn eigen vrouw is verloskundige in het grootste ziekenhuis van Jeruzalem, en ze had meer dan eens tranen in haar ogen toen ze de toestand van MDA-medici beschreef, wanneer ze weer een Covid-19 patiënt binnen brachten om te bevallen.

Ze zijn op zijn zachtst gezegd uitgeput. En de MDA als organisatie wordt tot het uiterste opgerekt om de natie en het volk Israël te beschermen tegen deze onzichtbare dreiging.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.