Bedreigt de Ramadan indamming van het coronavirus?

dinsdag 14 april 2020 |  Redactie Israel Today
Binnenkort begint de islamitische vastenmaand Ramadan. Ambtenaren van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid vrezen dat, ondanks de gesloten moskeeën, tijdens de moslimfeesten grote massa's mensen bijeen zullen komen.

Net als op de Pesach-avond, toen er een strenge tweedaagse avondklok gold, ziet het ministerie van Volksgezondheid de Ramadan als de volgende bedreiging voor de bevolking van Israël in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid roept de moslimbevolking op om alleen thuis met familieleden uit dezelfde woning feest te vieren.

De Israëlische autoriteiten hebben van moslimleiders en geestelijken de verzekering gekregen, dat zij hen zullen steunen in de strijd tegen corona en dat zij campagne zullen voeren om de mensen thuis te houden.

Toch bestaat er bezorgdheid, dat de viering van de Ramadan veel mensen op straat kan brengen. Daarom zullen er, net als op de avond van het Joodse Pesachfeest, beperkingen zijn van de bewegingsvrijheid, dat wil zeggen dat mensen zich slechts tot 100 meter van hun eigen huis mogen verwijderen. De Israëlische autoriteiten willen de avondklok afdwingen met een grote aanwezigheid van de politie, vooral bij de controle­posten. Hierbij kunnen boetes tot 500 shekel worden opgelegd.

Ook de Palestijnse Autoriteit heeft relatief vroeg strenge avondklokken opgelegd, wat waarschijnlijk invloed heeft gehad op het goede gedrag van de Arabische burgers tijdens de crisis, die veel lof hebben gekregen van Israëlische functionarissen. Veel Arabische politici en artsen hebben herhaaldelijk gewaarschuwd om zeer voorzichtig te zijn met het virus en zich te houden aan de regels, die door de Arabische bevolking zeer goed zijn geaccepteerd en uitgevoerd.

Corona teststation in Oost-Jeruzalem. (foto: Yehonatan Valtser/TPS)

Deze voorzichtigheid leidt er dus toe dat veel Arabieren met een corona-infectie vragen om liever in bepaalde centra of ziekenhuizen behandeld te worden in plaats van thuis in quarantaine te blijven. 350 geïnfecteerde Arabische burgers vroegen om een plaats in de ‘corona hotels’, die door het Israëlische leger zijn ingericht. Hiervoor werd een hotel in de Noord-Israëlische stad Naharia ingericht. Veel Arabische Israëli's worden nu al behandeld, vooral in Tel Aviv of Jeruzalem.

In het gebied van de Palestijnse Autoriteit zijn tot nu toe 255 besmettingen en twee doden bevestigd. In de Gazastrook hebben slechts 13 mensen Covid-19 opgelopen. Het is echter met zekerheid aan te nemen, dat het aantal besmette mensen veel hoger ligt.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.