Groeten uit Israël – ‘U zult met vreugde feest vieren’

dinsdag 14 april 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Ik had een wat ongemakkelijk gevoel op Pesachavond. Het isolement veranderde in een avondklok, waardoor het onmogelijk was om verder dan 100 meter van de huizen te gaan.
Onze zoon Elad was bij het leger gebleven en heeft het feest niet samen met ons gevierd. Mijn moeder was voor het eerst van haar leven alleen thuis en moest het feest zonder ons vieren. Zo was het ook met mijn schoonmoeder Barbara, zij bleef ook alleen op het feest.
Ik heb mijn best gedaan om hun harten te verheugen en stuurde hen mooie bloemen voor het feest. Ik heb hen ook heerlijk eten gebracht, dat ik had klaargemaakt. Maar niets kan het zware gevoel in mijn hart verdringen. Op hun oude dag moeten ze nog steeds beproevingen en uitdagingen doorstaan. Al vijf weken alleen in het huis zonder het te mogen verlaten. Hun afhankelijkheid van ons werd dus steeds groter.

Een van de belangrijkste gebruiken van het Pesach is het verbranden van de Chametz, het gedesemde, bij ons in de buurt. Niet alleen het brood, maar ook de sporen, de kruimels, van het gezuurde. Het hoofdidee hierachter is om te kijken wat er in mij zit, wat er in mijn hart zit, wat in mijn leven nog zuur is en wat ik kwijt wil en wil verbranden.

Ik heb nagedacht over wat ik zou kunnen doen, wat mij betreft, want alleen dan is het haalbaar en kan het worden veranderd. Hoe kan ik mijn stemming veranderen voor het feest? Hoe kan ik de mitzwot (de geboden) van het feest vervullen?

’Verblijd u op uw feest’ (Deuteronomium 16:14a)
Ik besefte dat het verdriet op dat moment de chametz, het gezuurde, in mij was. Toen kwam er een idee bij me op, dat mijn lichaam begon te vullen met positieve energieën. Ik stuurde een WhatsApp-bericht naar alle buren in mijn straat en nodigde hen uit om 17 uur op het plein naast mijn huis af te spreken. Ik schreef hen dat iedereen met een leeg wijnglas moest komen om kort voor begin van het feest het glas te heffen. Wij zouden voor de wijn zorgen.

Het was ontroerend, om de reacties van de buren te zien. Hoe ze allemaal om precies 17 uur kwamen, met een glas wijn in hun handen en beschermende maskers op hun gezicht. Ze hadden allemaal het verlangen om elkaar te ontmoeten en samen te zijn. Een heel uur lang stonden we daar allemaal te praten en ervaringen en gevoelens uit te wisselen. We spraken over de vakantie, het eten dat we voor het feest hadden klaargemaakt en de sfeer die we wilden creëren.

We hebben ons gerealiseerd hoe belangrijk we voor elkaar zijn. Hoe het samenzijn ons hart raakt en de onaangename gevoelens verdrijft. En met die grote emotionele ervaring hebben we afscheid genomen. Daarna ging iedereen terug naar huis om het feest alleen te vieren met het gevoel van samenzijn.

Iedereen keerde terug naar zijn huis. (Foto’s: Anat Schneider).

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt. In de ochtend staat er een sterke wind in het noorden, en rond het middaguur wordt het ook winderig aan de kust. De temperaturen zullen blijven stijgen en zullen normale waarden voor het seizoen bereiken.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 22 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 20 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, bij de Dode Zee 28 graden, Be'er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 30 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 209.985 m onder de zeespiegel, slechts 18,5 centimeter ontbreekt tot aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Heute wens ik u een prettige dinsdag en een blij feest, omdat vanavond de zevende dag van het Pesachfeest begint.

Chag Sameach vanuit Bar Giora,
Anat

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.