Hoe gaan Israëls kleine bedrijven om met coronacrisis?

Monday, April 13, 2020 |  Esti Eliraz
Het Israëlische bedrijfsleven heeft het zwaar als gevolg van de coronacrisis en de lockdown. Wat doen zij om de crisis te overleven? Israel Today sprak met de eigenaren van drie kleine ondernemingen over de manier waarop ze de lockdown van het coronavirus overleven.

Afbeelding: Wachtend op klanten die niet komen. (Foto:Tomer Neuberg/Flash90)

Bloemen of barsten
'Ziv Hayogev Flowers' was een bloeiend bloemenbedrijf dat meer dan 44 jaar geleden werd opgericht door de familie Ziv. Het familiebedrijf is gevestigd in de Moshav Hayogev in de Jezreel Vallei, heeft ongeveer 20 werknemers in dienst en verkoopt rozen en chrysanten door het hele land.

Ze kweken het hele jaar door bloemen in kassen, maar maart is altijd de drukste maand met Internationale Vrouwendag, Pesach en Pasen. In deze maand worden dagelijks zo'n 20.000 bloemen verkocht. Dit jaar was er geen handel, vertelde Ariel Ziv, zoon van de oprichter, aan Israel Today zodat ze een volledige ineenstorting verwachtten.

In plaats van toe te geven en elke dag duizenden bloemen weg te gooien, besloot de familie ze gratis weg te geven aan de bewoners van de moshav, aan de ouderen, aan Israëls ambulancediensten Magen David Adom en aan dokters en verpleegkundigen in regionale ziekenhuizen.

Als gevolg daarvan begonnen de mensen hen op te bellen om bloemen te bestellen, die ze nu overal naar toe sturen tegen een groothandelsprijs.

Cateringbedrijf geeft kookklassen
Hemed Goldberg Shafiite runt een cateringbedrijf in Jeruzalem. Pesach is meestal een drukke week van het jaar voor haar 'boutique cuisine' Shafiite vertelde Israel Today. De Corona-crisis bracht alles abrupt tot stilstand toen haar wereld in één dag op zijn kop werd gezet. Alle voorbestellingen en evenementen werden binnen enkele dagen geannuleerd en ze vond haar zaak gesloten.

Toen de Corona-crisis begon, realiseerde Shafiite zich dat ze een manier moest vinden om haar klanten te bedienen. Ze begon met online kooklessen en, 'Met mijn 7 kinderen in hun 4 verschillende huizen in drie steden en twee verschillende landen, kookten we samen een uitstekende casserole,' vertelde Shafiite.

Een echte vriend
‘Chavroeta' of 'Vriendschap' is de charmante naam van een boekhandel in de oude wijk Katamon in Jeruzalem. Israel Today sprak met de winkeleigenaar Nissim Needham, die uitlegde dat de feestdagen altijd het drukst zijn voor zijn winkel, die gespecialiseerd is in Judaica en Judaïsme. 'In mijn winkel kun je alles wat te maken heeft met Joden en het Jodendom onder één dak vinden', legde Needham uit.

Corona veranderde alles vlak voor de feestdagen, omdat de mensen werd gezegd dat ze binnen moesten blijven. Hij moest zijn winkel sluiten tijdens de drukste week, want iedereen maakte zich klaar voor Pesach en hij stuurde zijn werknemers met onbetaald verlof.

'Zoveel jonge echtparen en gezinnen, die gewend zijn om een Pesach-Seder bij hun ouders of grootouders te houden, ontdekten plotseling dat ze niets gereed hebben voor de ceremonie,' zei hij. 'Geen Pesach-bord, geen Haggadah, niets en geen plaats om naartoe te gaan.'

Needham zei dat het erg belangrijk voor hem is om mensen te helpen genieten van het feest, dus hij bezocht vrienden en buren in zijn gemeenschap en leverde een aantal van de essentiële Pesach-producten bij hun voordeur.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.