Wanneer vredesactivisten zich tegen de vrede verzetten

Monday, April 13, 2020 |  Ryan Jones
Er wordt al lang betoogd dat het belangrijkste obstakel voor vrede in het Heilige Land is, dat de Palestijnen verwachten dat Israël feitelijk zal omvallen en zich zal overgeven.

Hoewel ze geen grote overwinning op het slagveld hebben behaald, gedraagt het Palestijnse leiderschap zich toch als overwinnaars door elke vorm van compromis met de gehate 'Zionisten' te verwerpen. Dit komt tot uiting in het feit, dat een groot aantal Palestijnse 'vredesactivisten' zelf de dialoog met Israël op elk niveau afwijzen. Dat is een vreemd standpunt van vredes­activisten, tenzij, nogmaals, hun idee van 'vrede' geen ruimte biedt aan iets anders dan de onvoor­waarde­lijke overgave van Israël aan hun eisen.

De internationale gemeenschap is opzettelijk blind gebleven voor dit fenomeen en verwijt in plaats daarvan het ontbreken van vrede aan Israël, de eigenlijke overwinnaar van het slagveld en de enige partij die zich bereid heeft getoond om compromissen te sluiten.

Maar zo nu en dan gebeurt er iets, of wordt het net voldoende openbaar gemaakt om de internationale gemeenschap te dwingen dit gedrag op te merken en te veroordelen.

Dat was vorige week het geval, toen een Palestijnse vredesactiviste die voor Amnesty International werkt, een andere Palestijnse vredesactivist liet arresteren omdat hij de misdaad beging een Zoom bijeenkomst met Israëlische vredesactivisten te houden. Dat zijn bij elkaar veel vredesactivisten. Maar helaas willen ze niet allemaal vrede.

Het verwerpen van normalisatie
Rami Aman, het hoofd van het Gaza Youth Committee, dacht dat hij iets positiefs deed toen hij zich aansloot bij een gesprek via Zoom met Israëli’s, om eindelijk een einde te maken aan het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Maar toen Hind Khoudary, die als 'Amnesty International Research Consultant' op de lijst staat, er lucht van kreeg, verraadde ze Aman onmiddellijk aan de Hamas-regering van Gaza.

In een Facebook-post van afgelopen donderdag, die ze sindsdien heeft verwijderd, stelde Khoudary Aman aan de kaak omdat hij met Israëli's had gepraat, en informeerde hoge Hamas-ambtenaren om er zeker van te zijn dat ze op de hoogte waren van wat er was gebeurd.

De belastende post van Khoudary is inmiddels verwijderd. Maar niets is ooit verdwenen op het internet.

Diezelfde dag gaf Aman zich over bij het hoofdkwartier van Hamas Internal Security in Gaza stad. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Khoudary werd alom veroordeeld voor haar beschamende acties, ook door degenen die typisch de kant van de Palestijnen kiezen, zelfs van Hamas.

Opvallend in de reacties was die van Peter Bouckaert van Human Rights Watch, die het gedrag van Khoudary 'walgelijk' noemde en er bij Amnesty International op aandrong om passende disciplinaire maatregelen te nemen.

It is disgusting that a so-called ‘journalist’ got an activist for dialogue arrested by Hamas. Hind was in a journalist…

פורסם על ידי ‏‎Peter N. Bouckaert‎‏ ב- יום שבת, 11 באפריל 2020

Khoudary reageerde op Bouckaert, dat zij zich niet zou schamen voor wat zij als de nobele missie beschouwt van het ‘bestrijden van normalisering met Israël.”

En daarin schuilt het probleem dat Bouckaert en soortgenoten maar al te vaak niet begrijpen. De Palestijnen verwerpen de normalisering met Israël, dat een fundamenteel element van echte en duurzame vrede is.

Khoudary's standpunt is geen minderheidsstandpunt onder de Palestijnen. Het was Rami Aman die een impopulaire mening van een minderheid vertegen­woordigde, en daarvoor werd hij gedwongen te verdwijnen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.