Wanneer krijgt Israël eindelijk een nieuwe regering?

zondag 12 april 2020 |  Redactie Israel Today
Benny Gantz's mandaat om de volgende regering te vormen vervalt zondagavond om middernacht. President Rivlin heeft zondag het verzoek van Gantz om een verlenging van twee weken afgewezen, waardoor de Israëli's zich afvragen of ze ooit een nieuwe regering krijgen.

Na drie verkiezingen kan Benny Gantz, de leider van Blauw en Wit, nog steeds geen coalitie vormen. En terwijl aanvankelijk 61 leden van Knesset hem steunden voor die taak, blijven er slechts 21 van hen aan de kant van Gantz staan, nadat hij de Blauw en Wit-lijst (waarvan ook de centrumpartijen Yesh Atid en Telem deel uitmaken) had opengebroken om te proberen een noodregering van nationale eenheid onder premier Benjamin Netanyahu te vormen.

Terwijl Israël het vrij goed heeft gedaan in zijn strijd met het coronavirus, werd het daarbij gehinderd doordat er het afgelopen jaar geen officiële regering was. Gantz en Netanyahu blijven elkaar ontmoeten wegens de ernst van de situatie, maar de laatste berichten duiden erop, dat ze niet dichter bij een eenheidsakkoord zijn.

Zondagavond om middernacht zal president Rivlin moeten beslissen wat er daarna gebeurt. Als hij Gantz niet nog twee weken geeft, kan hij ofwel het mandaat aan Netanyahu geven (die, net als Gantz, geen meerderheid van MK's achter zich heeft), ofwel het teruggeven aan de Knesset. Als Rivlin ervoor kiest om het mandaat terug te geven aan de Knesset, dan kan het plenum elk knessetlid kiezen om de volgende regering te vormen, mits hij daarvoor minimaal 61 stemmen krijgt. Op dit moment lijkt er natuurlijk geen enkel lid van de Knesset te zijn die de steun van een meerderheid van zijn of haar collega’s geniet.

Vierde verkiezing onwaarschijnlijk
Tegelijkertijd lijkt een vierde verkiezing nu zeer onwaarschijnlijk. Ten eerste hebben de Israëli's absoluut geen geduld om nóg eens naar de stembus te gaan. Ten tweede zou de economische last, om dit voor de vierde keer in minder dan twee jaar te doen, meer zijn dan de meesten zouden kunnen verdragen. En natuurlijk is het vooruitzicht om te stemmen tijdens een landelijke lockdown, en er geen tekenen zijn dat er binnenkort een einde aan komt, iets waaraan de meeste Israëli's niet aan willen denken. Zelfs als ze naar de stembureaus zouden mogen gaan, zouden slechts weinigen gaan, uit angst om besmet te worden, wat waarschijnlijk zou resulteren in de laagste opkomst van Israël ooit.

En dat alles heeft een gevoel van diepe onzekerheid gebracht. Het lijkt onmogelijk voor Israël om de coronacrisis en de economische gevolgen ervan te boven te komen zonder een goed functionerende regering. Maar het lijkt evenzeer onmogelijk voor Israël om een nieuwe regering te vormen temidden van zo'n politieke impasse.

Het besluit van Rivlin vanavond zal een belangrijke beslissing zijn, en daarom blijven velen hopen op een last-minute overeenkomst tussen Gantz en Netanyahu, ook al is het maar tijdelijk.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.