Groeten uit Israël - Het bijna volle Meer van Galilea

zondag 12 april 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Weer ligt een weekeinde achter ons, een nieuwe week begint. Het is al de vijfde week thuis, ik ben al bijna een maand niet meer in Jeruzalem geweest. Het lijkt me veel langer. Het was toen een heel andere tijd, een andere wereld, voordat het coronavirus kwam en ons dagelijks leven grondig veranderde.

Maar ik raakte gewend aan die nieuwe tijd. Mijn dag begin ik met een kopje koffie, dat is niet veranderd, en het laatste nieuws. Ik informeer mezelf over het huidige aantal besmette personen (10.347 vanochtend), de ernstig zieken (175) en degenen die al hersteld zijn van de ziekte (1341). En voordat ik aan mijn dagelijkse redactiewerk begin, kijk ik hoe het weer wordt. En als ik toch het weer noem, hier is het weerbericht:

Het weer voor vandaag in Israël:
Na de gedeeltelijk zeer zware regenval in het weekeinde zal het de komende dagen voorlopig droog blijven. Vandaag is het gedeeltelijk nog bewolkt, maar de zon zal steeds meer de overhand krijgen en het zal weer wat warmer worden. Maar maak je geen zorgen, de regen komt volgend weekeinde weer terug, dat is goed, want we willen een vol Meer van Galilea!
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, bij de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 19 graden, Eilat aan de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde nog eens 5,5 (!) centimeter gestegen en ligt nu 209.025 centimeter onder de zeespiegel, slechts 22,5 centimeter ontbreekt tot aan de bovengrens!

Zal het meer nog vol worden?

Een bijzonder jaar
Het jaar 2020 is werkelijk een bijzonder jaar, en niet alleen vanwege het coronavirus. Het steeds stijgende waterpeil van het Meer van Galilea is een sprankje hoop in deze niet gemakkelijke tijd. Daarom ik heb al besloten, dat ons eerste familie-uitje zo snel mogelijk naar het Meer van Galilea gaat.

Maar tot die tijd gaan we verder met onze nieuwe Corona routine. Het weekeinde, evenals de Pesach-avond, waren we met ons drieën. Onze jongste zoon is nog steeds op zijn basis, maar hij komt morgen een paar dagen naar huis, en onze oudste zoon woont, zoals u misschien al weet, samen met zijn vriendin in Tel Aviv. We hebben elkaar al drie weken niet gezien, fysiek. We zien elkaar nu steeds via videogesprekken. Daar kun je ook aan wennen. Maar we kijken natuurlijk al uit naar het moment dat we elkaar eindelijk weer kunnen ontmoeten.

100 meter - 'wake-up call'
Gisteren werd ik op Shabbat gewekt door een oproep van de politie vanuit een luidspreker. Deze oproep was gericht tot twee wandelaars, die waarschijnlijk de regenpauze hadden gebruikt voor een korte wandeling. De politie vroeg hen wat hun huisnummer is. 'Nummer 110 is meer dan 100 meter van hier', kregen de wandelaars te horen. 'Ga naar huis, of je krijgt een boete van 500 shekels,' waarschuwde de politieman. Dit maakt nu deel uit van het dagelijks leven. We mogen maar tot 100 meter van het huis gaan, tenzij we boodschappen moeten doen, in welk geval we naar de dichtstbijzijnde supermarkt of apotheek mogen rijden.

We hoeven eigenlijk geen boodschappen meer te doen, we hebben genoeg in voorraad tot volgende maand en waarschijnlijk nog langer. Maar het belangrijkste product voor Pessach, naast de matzot ,ontbreekt nog steeds, de eieren. Hoewel er voor het begin van het Pesach-feest al enkele miljoenen eieren uit het buitenland waren ingevlogen, is het me nog niet gelukt om er een van te bemachtigen. We hebben ons verzoend met het feit dat we eerst onze geliefde matziot moeten opgeven. Maar uitgesteld is niet afgesteld. We hebben thuis zoveel matzot opgeslagen dat we, zodra er weer eieren in de supermarkten liggen, zeker tot het volgende feest, Shavoe’ot (Wekenfeest, Pinksteren), matziot kunnen eten. Mijn collega Hannah heeft u al verteld over de matziot.

Het park voor ons huis blijft leeg. (Foto: Dov Eilon)

Terug naar het gewone leven?
En nu werk ik weer op mijn laptop. Op de achtergrond klinkt de TV met het laatste nieuws. Vanaf nu mag je het huis alleen nog maar verlaten met een beschermend mondkapje. In Jeruzalem begint vandaag om 12 uur in enkele wijken van de stad een strengere avondklok.

Tegelijkertijd wordt er gesproken over ‘de dag erna'. Er zijn discussies over hoe we langzaam terug kunnen keren naar ons 'normale' dagelijkse leven. Welke winkels zullen als eerste weer kunnen openen, hoe kunnen we langzaam weer met het schoolonderwijs beginnen? Vraag na vraag. Ook thuis vragen we ons af hoe onze dochter haar studie gaat beginnen en hoe we die gaan financieren. Want het zal zeker nog heel, heel lang duren voordat ze weer in de bioscoop kan gaan werken.

Maar we blijven optimistisch. Dus nu, ook namens mijn collega's van Israel Heute, wens ik u een prettige nieuwe week toe, blijf gezond.

Shalom uit Modi'in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.