Pesach: Tijd om verder te gaan

Sunday, April 12, 2020 |  Anat Schneider
Als de Israëlieten Egypte verlaten, vluchten ze voor het harde werk en de slavernij. Maar, eerlijk gezegd, de Israëlieten namen niet zomaar hun spullen op en kozen ervoor om te vertrekken; ze werden verdreven en gedwongen om hun huizen en land in Egypte te verlaten.

‘En hij riep Mozes en Aäron in de nacht, en zei: Sta op, ga weg uit het midden van mijn volk, zowel u als de Israëlieten, en ga weg, dien de HEERE, zoals u gesproken hebt.’ (Exodus 12:31)

We kunnen begrijpen hoe moeilijk het is om plotseling hun huizen en hun manier van leven te moeten verlaten, hoe moeilijk het ook is geweest. Na 400 jaar hebben de Israëlieten geleerd een bepaalde manier van leven te leiden en zijn ze er zelfs aan gewend geraakt om zonder hoge verwachtingen of aspiraties te leven. Ook dat kunnen we begrijpen. Zijn we niet allemaal op een bepaald moment in ons leven op die plek geweest? Slaven van onze comfortzones en gewoontes en het rustig accepteren van de dingen die we niet kunnen veranderen?

Willen we tijdens deze Corona-dagen niet allemaal terug naar de routines die we zo missen? Als je gewend bent aan slavernij is het erg moeilijk om er in je eentje aan te ontsnappen. Je hebt hulp nodig en soms heb je iemand nodig die je oppakt en uit de slavernij gooit. Dat is precies wat er is gebeurd met Israël en met ons allemaal. Corona heeft ons uit de levens gegooid die we gewend waren, de routines waar we van afhankelijk waren geworden.

Corona is net als Farao
Net als Corona was de Farao een van de machtigste krachten ter wereld. Ze vallen allebei de zwakken aan. De farao doodde jongensbaby's, Corona de ouderen en de zieken. Geen smeekbede van Mozes of Aäron, ‘Laat mijn volk gaan’, hielp. Er zijn nog geen gebeden die ons van Corona hebben verlost. Het was op dit punt van totale wanhoop in Egypte dat er een Goddelijk ingrijpen komt en het volk naar een betere plaats verdrijft. Er was geen tijd om brood te bakken en een lunchdoos te vullen, geen landkaart, gewoon vanuit het vertrouwde in een woestijnwoestenij gegooid, gedwongen om alles wat ze kenden achter te laten en te wennen aan een hele nieuwe manier van leven. De Egyptenaren schopten Israël eruit, een heel nieuw bestaan in. Zonder het te weten had Farao het volk naar de Sinaï en de openbaring van de God van Israël gestuurd.

Ook Corona heeft ons gedwongen om alles wat we kennen te verlaten en een nieuwe weg te vinden. Zullen ook wij naar de berg van de Heer gaan? Zijn we bereid om ons uit de routines, gewoontes of zelfs het verlies van een baan te laten komen om een nieuwe vrijheid, verlossing en diepere inzichten in God en de levenskunst te vinden? Corona werpt ons uit ons comfort in een isolement, zonder werk, alleen en zonder vrienden of familie te bezoeken. Ook wij moeten onze ogen en harten openen voor een nieuwe manier van leven, voor nieuwe gedachten, ideeën of zelfs een nieuwe visie op het leven, op God.

Zal dit ons gezonder maken, beter voor onze geliefden, onze gezinnen, de schepping om ons heen en voor onszelf?

Laat mijn volk gaan
Dit jaar krijgt de Pesach Haggadah, het verhaal van onze Exodus uit Egypte, een hele nieuwe betekenis. Er wordt ons verteld: ‘In elke generatie moet een persoon zichzelf zien alsof hij uit Egypte is gekomen.’ Ook wij kunnen toestaan dat de moeilijkheden die we ondervinden ons dichter bij de juiste plaats voor ons, bij God, brengen. Terwijl we door dit proces van het verlaten van de routine lopen, kunnen we toestaan dat de veranderingen in de levensstijl en de moeilijkheden ons naar een nieuwe persoonlijke en geestelijke vrijheid voeren. Omarm het geloof dat alle dingen ten goede kunnen samenwerken, dat er een Goddelijke voorzienigheid is die beter dan wij weet wat goed is voor mij, wat goed is voor jou.

Zoals rabbi Mozes ooit zo krachtig zei: ‘Laat mijn volk gaan!’

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.