BDS-oprichter Barghoudi: boycot Israël, maar niet altijd

vrijdag 10 april 2020 |  Redactie Israel Today
Indien de Joodse Staat als eerste een geneesmiddel tegen het coronavirus zou ontwikkelen, heeft Omar Barghoudi, oprichter van de Boycot Israël beweging (BDS), er geen bezwaar tegen om de boycot tegen Israël te versoepelen.

In een Arabisch-talige livestream op Facebook stond hij afgelopen zondag zijn volgelingen toe om Israëlische geneesmiddelen gebruiken, als ze het enige tegengif waren. Als Israëlische onderzoekers een vaccin tegen het coronavirus zouden ontwikkelen, zouden aanhangers van zijn BDS-campagne het vaccin mogen innemen. Hij rechtvaardigde dit door te zeggen dat het belangrijkste was om levens te redden. Naar zijn mening zou dit echter niet leiden tot een normalisering van de Palestijns-Israëlische betrekkingen.

In zijn livestream bleef Barghouti zich vervolgens tegen Israël keren en zei hij dat de Palestijnse arbeiders in Israël de nodige beschermingsmaatregelen werden ontzegd.

De BDS-beweging boycot niet alleen Israëlische producten, maar ook Israëlische universiteiten. Als Barghouti echt om het redden van levens zou geven, zou hij de academische boycot in een land als Israël niet steunen, want daar is het onderzoek in de geneeskunde en de technologie bijzonder geavanceerd. Maar als het om zijn eigen gezondheid gaat, mag de Israëlische boycot wel even pauzeren.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.