President Rivlin wenst een gelukkig Pesach-feest

woensdag 8 april 2020 |  Redactie Israel Today
De Israëlische president Re’oeven Rivlin heeft ter gelegenheid van het komende Pesach-feest in een videoboodschap de burgers van Israël en van de Joodse gemeenschappen over de hele wereld toegesproken:

'Beste Israëli’s, dit jaar zullen we de Sederavond onder moeilijke omstandigheden vieren vanwege de 'Corona-plaag', de moderne ziekte die een donkere schaduw over ons allen werpt. Plotseling beseffen we hoe belangrijk de gewone dingen in ons dagelijks leven zijn. Gewone dingen zoals naar buiten gaan en de lentelucht inademen, wat altijd deel uitmaakt van het Pesach; ook de gejaagde drukte, die zo Israëlisch is, bij de voorbereiding van het feest; en het samenkomen van de geliefde en vertrouwde familie rond de Pesach-tafel.’

'Wanneer we plotseling geconfronteerd worden met 'sociale afstand', afscherming en isollatie in de huizen, voelen we ons nog meer verplicht om 'het verhaal aan jullie kinderen te vertellen', om het verhaal door te geven van generatie op generatie, van grootouders op kinderen, van kleinkinderen op achterkleinkinderen. Dit is ons verhaal, ons anker, dat wat ons bij elkaar houdt - ook als we gescheiden moeten zijn. Maar ondanks dit alles komt de feestelijke stemming, het is een deel van ons en het is uniek en ontroerend. Ondanks dit alles zullen we de Pesach-tafel dekken, we zullen de 'Shechechiyanu zegen' geven voor het feit dat we tot dit moment zijn gekomen, en we zullen het verhaal vertellen aan degenen die bij ons zitten, en ook aan degenen met wie we ons niet minder verbonden voelen, maar die de feestdag van veraf met ons moeten vieren'.

'In de beschrijving van het lijden van het volk Israël in Egypte lezen we in het boek Exodus dat 'de Israëlieten in hun slavernij kreunden en riepen, en God hoorde hun kreunen en herinnerde zich zijn verbond met Abraham, met Izaäk en met Jakob'. In deze dagen, lieve mensen, bidden we allemaal, samen of afzonderlijk, jong en oud, seculier en religieus, voor de betere dagen die komen gaan. We bidden allemaal, 'gedenk het verbond van onze voorvaderen'. Chag Pesach Sameach, een gelukkig Pesach. Op het volgende jaar, samen. Am Yisrael Chai, het volk Israël leeft.'

De president sprak in het Engels tot de Joodse gemeenschappen in het buitenland: 'Beste zusters en broeders in joodse gemeenschappen over de hele wereld Chag Pesach, het Pesachfeest, is een tijd van vreugde en vernieuwing, een tijd om samen te komen rond de Sedertafel, het verhaal van ons volk te vertellen en de vraag te stellen: 'mah nishtanah halaylah hazeh - Waarom is deze nacht anders dan alle andere nachten?

Dit jaar is echter anders dan alle andere jaren. Dit jaar staan we allemaal voor de uitdaging van het coronavirus en de uitdaging van de afstand tot onze familie en geliefden. Maar ondanks de afstand herinnert Pesach ons eraan dat het Joodse volk één familie is, met een gemeenschappelijke geschiedenis, gemeenschappelijke waarden en een gemeenschappelijk lot. En terwijl we ons rond de Sedertafel verzamelen, zullen we hier in Israël aan jullie denken en voor uw gemeenschappen bidden.

Pesach is het feest van de vrijheid - Chag haCherut. Zelfs als we gedwongen worden om in onze huizen te blijven, hebben we nog steeds de vrijheid om de meest elementaire dingen in het leven te waarderen: onze families, onze gezondheid, onze geschiedenis en onze traditie. We moeten deze waarden doorgeven aan onze kinderen, aan de kinderen van onze kinderen, van generatie op generatie, zoals we in het Hebreeuws zeggen 'mi dor le-dor'.

Ik wens u allen een gelukkig en gezond Pesachfeest toe en dat we volgend jaar allemaal samen zullen zijn in Jeruzalem. Leshana haba'a beYerushalayim, Het komende jaar in Jeruzalem. Chag Pesach Kasher v'sameach. Am Yisrael chai.'

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.