Groeten uit Israël - Deze avond is alles anders

Wednesday, April 08, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Vanavond is het zover. Het feest waar ik het meeste van houd begint. Pesach. Waarom houd ik juist zo veel van Pesach? Dat is een goede vraag. Het is ook niet zo, dat ik de andere feestdagen niet fijn vind. Maar Pesach is heel bijzonder voor mij.

Ten eerste is er een persoonlijke reden. Het was het eerste feest dat ik in Israël heb gevierd, 36 jaar geleden, toen ik voor het eerst in het land was. Ik was te gast in Moshav Liman in West-Galilea. Oh, wat houd ik van dit gebied in het noorden. De Sederavond werd samen met alle inwoners van de Moshav gevierd. En toen we elkaar 'het volgende jaar in Jeruzalem' wensten, had ik geen idee dat ik slechts vier jaar later werkelijk in Jeruzalem zou zijn, als burger van de stad. Misschien is dat wel de reden waarom Pesach voor mij een heel bijzonder feest is.

Daarnaast is er de heerlijke sfeer van de Sederavond, het samenzijn met het hele gezin. Elk jaar werd de Sederavond bij iemand anders gehouden. Toen mijn schoonouders nog leefden, was het natuurlijk duidelijk dat de Sederavond bij hen plaatsvond. Later ontmoetten we elkaar bij mijn zwager of bij ons, om en om. Het feest was heel bijzonder toen onze kinderen nog klein waren. Tijdens het hele feest wachten ze er eigenlijk alleen maar op om de afikoman te vinden, een gedeelte van een matze die een van ons eerder ongemerkt had verborgen. Ik heb hem zelfs eens verstopt tussen de snaren van de piano van mijn vrouw.

En dan is er nog het Pesach-diner. Gefillte Fisch, soep met matzeballen, matziot, de heerlijke dadel-notencrème, charoset en nog veel meer...Ja, ik hou van al dit 'Kosher lePesach' spul. Proef eens de speciale Pesach-koekjes van kokosnoot en noten.

Mah Nishtanah?
De seder van vanavond zal anders zijn. En de vraag 'Mah nishtanah halailah hazeh...', wat betekent 'wat verschilt deze nacht van alle andere nachten?' krijgt vandaag een heel andere betekenis. Alles zal vanavond anders zijn. In plaats van de Seder­avond met de hele familie aan één tafel te vieren, zijn we vandaag maar met z'n drieën, mijn dochter, mijn vrouw en ik. Onze grote zoon viert het feest met zijn vriendin en haar hond 'Apollo' in Tel Aviv, en onze jongste zoon viert het feest in de legerbasis, samen met zijn kameraden die hij net heeft lerren kennen. Hij begon zijn legerdienst bijna vijf weken geleden.

En toch gaan we het feest samen vieren De technologie maakt het mogelijk, iedereen kent 'Zoom' inmiddels wel. De Israëlische schoolkinderen gebruiken het al om te leren sinds de sluiting van de scholen, en ook wij zullen het programma gebruiken om elkaar tijdens het feest te zien. Ook mijn zus, die in Engeland woont, zal onze gast zijn, samen met haar kinderen. Veel van onze lezers zullen vanavond samen met Anat en Aviel Schneider aan de pesachtafel kunnen zitten. Zoals u ziet, heeft deze crisis uiteindelijk ook aangename neveneffecten. Ik ben optimistisch en denk dat veel dingen anders zullen zijn na de Corona-tijd.

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met verspreide buien en nog iets koeler dan gisteren. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, bij de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 22 graden, Eilat bij de Rode Zee 27 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met nog een centimeter gestegen en ligt nu 209,09 onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 29 centimeter tot aan de bovengrens!

Volgend jaar in Jeruzalem (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

We moeten om 15 uur lokale tijd thuis zijn. Al sinds gisteravond mag je niet meer van de ene naar de andere stad rijden. Je mag tot 100 meter afstand van je huis gaan. En dit, uitgerekend nu, tijdens Chag HaCherut, het Feest van de Vrijheid, zoals Pesach ook wel wordt genoemd. Deze maatregelen worden genomen om ervoor te zorgen dat we binnenkort weer vrij zijn en bij het volgende Pesach weer in Jeruzalem kunnen zijn. Ja, de zin uit de Haggadah 'volgend jaar in Jeruzalem' krijgt vanavond een heel bijzondere betekenis.

Ik wens u, ook namens mijn collega's van Israel Heute, ondanks de moeilijke tijd, een prachtig Pesach-feest toe. Blijf gezond. Volgend jaar dan in Jeruzalem!

Chag Sameach, een goed feest toegewenst vanuit Modi'in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.