Corona-symptomen detecteren met radartechnologie

woensdag 8 april 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Twee grote Israëlische defensiebedrijven hebben geavanceerde detectoren voor symptomen van coronavirus ontwikkeld, waarmee artsen op afstand verdachte symptomen van Covid-19 kunnen oppikken. Het systeem is gebaseerd op radartechnologie.

De sensoren zijn gemaakt door het aanpassen van radar- en cameratechnologie die afkomstig zijn uit de defensie- en binnenlandse veiligheidswereld, schrijft het Jewish Journal.

Op initiatief van het Directoraat Onderzoek en Ontwikkeling van het Ministerie van Defensie hebben Israel Aerospace Industries en Elbit Systems met spoed radars en elecro-optische (camera) sensoren aangepast tot zeer gevoelige sensoren, die medische teams in staat zullen stellen om patiënten vanuit een andere kamer te screenen, waardoor zij veel veiliger kunnen werken.

In de afgelopen dagen zijn prototypes ontwikkeld om de vitale signalen van patiënten te meten, waaronder de pols, de ademhalingssnelheid en de temperatuur, en om patronen uit te zoeken die wijzen op een waarschijnlijke infectie met het coronavirus.

Op dit moment moeten medische teams patiënten rechtstreeks onderzoeken door middel van nauw contact en met langere tussenpozen, waardoor ze het gevaar lopen geïnfecteerd te raken. De oplossingen voor detectie op afstand geven artsen de mogelijkheid om patiënten op meer dan twee meter afstand of zelfs vanuit een andere kamer te controleren door de resultaten op een scherm te bekijken.

Zodra ze de signalen ontvangen, kunnen de artsen beslissen of er uitgebreidere controles nodig zijn, en in dat geval de patiënt naar een meer steriele ruimte verplaatsen met de juiste beschermende kleding om de zorg voort te zetten. "Dit is een zeer belangrijke vereiste," zei Yossi Cohen, vice president en hoofd technologie bij Elbit Systems.

Het systeem is gebaseerd op radartechnologie die "ons in staat stelt om, op een zeer nauwkeurige manier, kleine veranderingen te identificeren", aldus Cohen. Deze mogelijkheid werd aangepast om de radar in staat te stellen minieme lichaamsbewegingen te detecteren die door de puls en de ademhaling worden gecreëerd, en om patronen te meten. Het systeem kan zelfs scannen op de verhouding tussen in- en uitademing, zodat conclusies kunnen worden getrokken over de waarschijnlijkheid dat er een luchtwegaandoening zoals het coronavirus in het spel is.

De tweede component van de machine, een geavanceerde thermische camera, kan een zeer nauwkeurige temperatuurmeting uitvoeren en maakt gebruik van geavanceerde algoritmen om die precisie te bereiken, aldus Cohen.

Twee succesvolle proeven met het prototype zijn afgerond. Elbit kijkt nu naar manieren om kunstmatige intelligentie te gebruiken om artsen in staat te stellen automatische inzichten te genereren op basis van de metingen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.