Nood maakt vindingrijk: soldaten zeggen kadishgebeden

dinsdag 7 april 2020 |  Redactie Israel Today
Het coronavirus heeft ons dagelijks leven volledig veranderd. Dingen die slechts een maand geleden als vanzelfsprekend werden beschouwd, zijn nu onmogelijk. Bijeenkomsten van mensen zijn volledig verboden, bruiloften en begrafenissen kunnen alleen in een zeer kleine kring worden gehouden.

Terwijl je bij bruiloften het grote feest naar een later tijdstip kunt uitstellen, is er bij een begrafenis geen mogelijkheid om de rouw om de overledene uit te stellen. Als iemand in deze dagen zijn vader of moeder verliest, is het rouwgebed, het Kaddish, heel belangrijk voor de nabestaanden.

De strenge regels om het coronavirus in te dammen staan dit gebed, dat zo belangrijk is in het jodendom, echter niet meer toe. Om dit gebed te kunnen uitspreken, heeft men een ‘minjan’ nodig, dat wil zeggen minstens tien Joodse mannen. En dit is precies wat nu verboden is: bijeenkomsten van meer dan twee personen zijn tegenwoordig absoluut taboe.

Voor rabbi Schwartz was dit een groot probleem. Zijn verhaal werd vandaag gepubliceerd door het nieuwsportaal Arutz 7. Schwartz had zijn moeder verloren en nu was hij niet in staat voor haar het Kaddishgebed te bidden. Hij was wanhopig en nam zijn zoon in vertrouwen, die momenteel in het leger dienst doet als parachutist in de orthodoxe Chetz Brigade. En toen vertelde zijn zoon hem, dat de soldaten in de legerbases nog steeds samen mochten bidden, omdat ze de basis lange tijd niet hadden verlaten en daardoor vrijwel geïsoleerd waren. Daarom bood hij zijn vader aan, samen met zijn kameraden, het zo belangrijke Kaddish voor de overleden grootmoeder uit te spreken.

‘Mijn zoon heeft mijn ziel verlicht’, vertelde rabbi Schwartz ontroerd. En uit deze eerste nood is een prachtig project ontwikkeld. Schwartz wendde zich tot Yossi Levi, hoofd van ‘Netzach Jehoeda’ (Nachal), een andere orthodoxe legereenheid. Hij benaderde de rabbijnen van de eenheid, die besloten om Joden over de hele wereld aan te bieden om hen de namen van hun geliefde overledenen te geven, zodat de orthodoxe soldaten het Kaddishgebed in hun plaats kunnen uitspreken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.