Groeten uit Israël – Ter afwisseling naar de woestijn

dinsdag 7 april 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Zoals u al gelezen heeft, hebben we vorige week nieuwe olijfbomen geplant in de Negev. Ik was er ook bij. We waren met z'n vieren van de Israel Heute redactie: Hoofdredacteur Aviel met z'n dochter Eden, Rami en ik. We reden apart in twee auto's, aangezien er momenteel niet meer dan twee personen in één auto mogen zitten. Het was al de derde keer dat ik deelnam aan een aanplanting van olijfbomen. En het is gewoon altijd een ervaring! Persoonlijk houd ik erg van de woestijn en het is altijd verbazend hoe snel je van het centrum van Israël in de fascinerende woestijn kunt komen.

Tot een dag voor het planten van de bomen wist ik niet of ik mee kon rijden. Maar op het laatste moment slaagde mijn man er toch in om zijn dienst over te dragen, zodat hij bij de kinderen kon zijn en ik mee kon gaan naar de woestijn. Elke keer als we de woestijn inreden, of het nu gaat om het planten van olijfbomen, het oogsten van de wijndruiven, of het indelen van de bomen naar veld, rij en nummer; Rami was altijd verantwoordelijk voor het organiseren van de reis. Daarom vertelde hij me, zoals altijd, dat hij me zou ophalen bij mijn zus. Omdat mijn zus in de buurt van Bet Shemesh woont en Rami daar toch langs rijdt, is dit altijd de ideale ontmoetingsplaats.

Oh wat leuk, nu kon ik eindelijk mijn zus en haar familie weer zien! Hoewel er waarschijnlijk 'slechts' ongeveer drie weken zijn verstreken sinds de laatste ontmoeting, lijkt het er nu al op, dat we elkaar al maanden niet meer hebben gezien. Toen ik mijn kinderen vroeg of ze iets voor hun neven en nichten wilden meenemen, zei mijn derde oudste: 'Mamma, ik weet dat het vandaag 1 april is.’

Natuurlijk was het in de ogen van de kinderen erg oneerlijk, dat alleen ik het voorrecht had om naar mijn zus te gaan. Bovendien heb ik mijn op één na oudste ongeveer twee maanden geleden verteld, dat hij bij de volgende aanplanting mee mag en olijfbomen kan komen planten. Hij heeft hier lang naar uitgekeken, maar uiteindelijk hebben de corona-richtlijnen helaas een streep gehaald door zijn plannen.

Eem korte pauze op weg naar de woestijn.

Toen Rami me vroeg in de ochtend ophaalde, was ik nogal verbaasd toen hij met een glimlach uitlegde dat ik achterin moest zitten vanwege de regels. We moesten allebei lachen, maar we hebben ons natuurlijk aan de regels gehouden. De reis duurde twee uur, maar we stopten bij een benzinestation voor koffie en een croissant.

Ik heb al geschreven over het planten van de olijfbomen. In ieder geval was het midden in de Corona-tijd heel bijzonder om het voorrecht te hebben actief deel te nemen aan de vergroening van Israël. We hebben allemaal erg genoten van deze dag. En nu hopen we dat bij de volgende aanplant van olijfbomen, in de herfst van 2020, niet alleen mijn op één na oudste maar ook vele Israëlische vrienden aanwezig zullen zijn!

De woestijn is nog groener geworden

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte daling van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 17 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, bij de Dode Zee 25 graden, Beersheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met nog een centimeter gestegen en ligt nu 209,10 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 30 centimeter tot de bovengrens!

Namens de hele redactie van Israel Heute wens ik u een prettige dag. Ik wens u een goed Pesach of Paasfeest toe. Blijf gezond!

Shalom uit Na'ale!
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.