Patiënt gearresteerd in bus; meer steden gaan op slot

maandag 6 april 2020 |  Redactie Israel Today
• Corona-patiënt gearresteerd in bus naar Jeruzalem,
• Meer (orthodoxe) steden en wijken gaan op slot,
• Avondklok tijdens Pesach voorgesteld,
• Momenteel 8649 coronapatiënten in Israël.

Een man die besmet is met het coronavirus heeft zondag de opdracht van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid geschonden, om in quarantaine te gaan. Hoewel hij besmet was met het virus, nam hij een openbare bus naar Jeruzalem.

De politie heeft dit vernomen van de familie van de geïnfecteerde man, die vermoedde dat hij uit zijn isolement zou uitbreken. Gelukkig kon de politie hem in de bus lokaliseren door zijn telefoon te traceren. Alle passagiers, waaronder twaalf agenten van de grenspolitie en de buschauffeur, werden onmiddellijk voor 14 dagen in quarantaine geplaatst.

De Covid-19 patiënt werd door de politie gearresteerd en in een ambulance meegenomen. Hij wordt beschuldigd van het opzettelijk verspreiden van het virus en het in gevaar brengen van de volksgezondheid, een misdrijf waarvoor een gevangenisstraf tot 7 jaar kan worden opgelegd.

De buschauffeur moet zich ook voor de wet verant­woorden, omdat hij met veel te veel passagiers op weg was. Hij kreeg een boete van ₪ 5000 (omgerekend ongeveer € 1280).

Een wegversperring in Jeruzalem. (Foto: Nati Shohat/Flash90)

Bewegingsvrijheid in meer steden en wijken beperkt
Ondertussen heeft de regering de bewegingsvrijheid van meer steden en enkele wijken van Jeruzalem ingeperkt, net als in de orthodoxe stad Bene Barak. Onder de steden zijn Tiberias, Migdal Ha’emek, Or Yehoeda, Ashkelon en Bet Shemesh, evenals de orthodoxe steden Elad, Modi'in Illit en Betar Illit. In deze plaatsen is het aantal mensen, dat aan het virus lijdt, de afgelopen dagen bijzonder sterk toegenomen.

Minister van Binnenlandse Zaken Arie Deri gaf zondag aan, dat tijdens Pesach in heel Israël een avondklok zou worden ingesteld, zoals het ministerie van Volksgezondheid had geëist. Dit om te voorkomen dat burgers kunnen proberen de sederavond samen met andere familieleden te vieren. ‘Na 18 uur, wanneer alle winkels gesloten zijn, heeft niemand meer iets op straat te zoeken,’ zei Deri. De veiligheidstroepen zouden met meer troepen de naleving van de avondklok controleren.

8649 Coronapatiënten in Israël
Het aantal mensen dat lijdt aan het coronavirus is gestegen tot 8649. Daarvan zijn er 141 in ernstige toestand. 51 mensen zijn overleden en in totaal 585 mensen zijn hersteld en weer gezond. Hieronder vindt u vergelijkbare gegevens van andere landen in het oostelijke Middellandse Zeegebied op 5 april, volgens opgaven van de betreffende landen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.