Groeten uit Israël - Bezorgen tot aan de voordeur

Monday, April 06, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Het is verbazingwekkend hoe snel we gewend zijn geraakt aan een compleet nieuwe realiteit. Nog maar een maand geleden zag ons dagelijks leven er heel anders uit. Elke ochtend stond ik om half zeven bij de bushalte te wachten op mijn bus naar Jeruzalem, daarna was er de werkdag in het redactiekantoor samen met mijn collega's. (Op deze foto kunt u het gebouw van onze redactie zien, direct onder de woorden GROETEN UIT. We zitten gewoonlijk boven, op de vijfde verdieping).

Tijdens de lunchpauze maakte ik vaak een korte wandeling door het drukke stadscentrum. Na het werk ging ik meestal door de Machane Jehoeda Markt, gewoon om wat van de bijzondere sfeer op te snuiven en wat boodschappen te doen.

En vandaag? In deze tijd zien veel van deze alledaagse dingen er absoluut utopisch uit. Op dit moment kan ik me niet voorstellen hoe ik gewoon door een drukke markt kon lopen, hoe ik me met de menigte mengde terwijl ik mijn wekelijkse boodschappen deed. Of hoe we vroeger (ja, ik noem de tijd iets minder dan vier weken geleden ‘vroeger’), zomaar een druk restaurant binnen konden gaan. Begin maart zaten we zelfs samen met onze dochter in de bioscoop ,waar ze tot voor kort werkte. Dat is nu allemaal voorbij. Vandaag is ons dagelijks leven totaal anders. En ja, we zijn er eigenlijk aan gewend geraakt.

Met de tijd leren we dat je veel dingen kunt doen zonder het huis te verlaten. Het winkelen bij de supermarkt is voorbij. We bestellen online. Er zijn daar wachttijden, maar als je deze aankopen op tijd plant, kun je er goed mee omgaan. Behalve de eieren krijgen we alles thuisbezorgd. Ook ons cadeau voor onze dochter, die vorige week jarig was, bestelden we via het internet. Een dag later werd het bij de voordeur afgeleverd. Toen ik kort geleden geen koffie meer had, waren een paar klikken op het toetsenbord van mijn laptop voldoende om de dag erna een pakket met koffie te krijgen. Ook het verjaardagscadeau voor onze jongste zoon is al onderweg naar ons.

De Jaffastraat, ongeveer een jaar geleden, en vandaag. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90).

In het algemeen zijn de bezorgers nu, naast de medische teams, de belangrijkste werkers in het land. Ik heb zelfs gehoord van mensen die vanwege de Corona-crisis met onbetaald verlof werden gestuurd en zonder een maandinkomen kwamen te zitten, nu als bezorgers werken of de online bestellingen in de supermarkten klaarmaken.

Onze oudste zoon, die in Tel Aviv ook al een maand thuis werkt, blijft zijn maaltijden van zijn werkgever ontvangen. Het enige verschil is dat hij nu zijn eten tot aan zijn voordeur krijgt bezorgd. Terwijl veel beroepen dus met een financiële ondergang te maken hebben, bloeien de bezorgdiensten en de supermarkten echt op.

Ja, het is geen gemakkelijke tijd. Maar we moeten er allemaal doorheen. We zijn niet alleen. En wie weet, misschien hebben we na deze crisis allemaal wel iets geleerd, over het leven, over ons.

Ze brengen het eten tot aan de voordeur. Zie je hoe ze netjes anderhalve meter afstand houden! (Foto: Miriam Alster/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met een duidelijke daling van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 18 graden, Tiberias aan het meer van Galilea 25 graden, bij de Dode Zee 26 graden, Be'er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 31 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 209,11 m onder de zeespiegel, het is nog slechts 31 centimeter tot aan de bovengrens!

Vandaag verlaat ik voor het eerst sinds lange tijd een keer het huis. Onze zoon, die de laatste vijf dagen thuis was, moet vandaag terug naar de basis, waar hij zijn legerdienst doet. Ik breng hem naar het punt waar een legerbus op hem wacht. En daarna ga ik proberen om wat eieren te krijgen, want die zijn sinds de crisis schaars.

Namens alle collega's van Israel Today wens ik u een prachtige dag toe. Blijf gezond!

Shalom uit Modi'in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.