Plan: Joodse en Arabische wijken Jeruzalem afsluiten

Sunday, April 05, 2020 |  Redactie Israel Today
• 8018 Israëli's zijn besmet met het coronavirus,
• Vooral orthodoxe gebieden zijn zwaar getroffen,
• Voorstel tot afsluiten stadsdelen van Jeruzalem,
• Burgemeester: Open liever corona-hotels.

Afbeelding: In de orthodoxe wijk Mea Shearim houdt de politie streng toezicht op de naleving van de richtlijnen. Niet iedereen houdt zich aan de beperkte bewegingsvrijheid. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Het aantal coronapatiënten in Israël is gestegen tot 8.018, waarvan 127 in kritieke toestand. 106 patiënten moeten in leven worden gehouden met beademings­apparatuur. 46 personen zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19. 477 patiënten zijn inmiddels weer gezond, meldde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid deze zondag.

Bij deze aantallen gaat het echter alleen om degenen die bekend zijn uit het onderzoek van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid. Aangenomen wordt dat er veel meer patiënten zijn die niet in het ziekenhuis worden behandeld en niet geïsoleerd in quarantaine zijn.

De orthodoxe stad Bene Barak werd hermetisch afgesloten. Gevreesd wordt, dat een-derde van de inwoners besmet zijn met Covid-19.(Foto: Kobi Richter/TPS)

Plan voor afluiting van stadsdelen van Jeruzalem
Volgens opgaven van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid aan de gemeente Jeruzalem zijn er veel onbehandelde corona-patiënten, vooral in de orthodox-joodse en ook de Arabische wijken in Jeruzalem, waar niet iedereen zich zou houden aan de strenge quarantainevoorschriften.

De politie heeft nu samen met de gemeenteraad van Jeruzalem een plan ontwikkeld, dat nu wordt besproken door het ministerie van Volksgezondheid en het kabinet van de premier. Het gaat om de sluiting van vijf orthodoxe en Arabische wijken in Jeruzalem, vergelijk­baar met wat er al gebeurt in de stad Bene Barak. Onder de wijken zijn Meah She’arim, Ge’oela, Har Nof, Bet Hanna en Bet Safafa.

Verrassend genoeg heeft juist de burgemeester van Jeruzalem, Moshe Leon (foto), zich nu uitgesproken tegen deze afsluitingen. Hij rechtvaardigt dit door te wijzen op de vele kinderen van orthodoxe gezinnen. Voor uitgebreide orthodoxe families is het bijzonder moeilijk of bijna onmogelijk om zieke kinderen te isoleren.

Zijn voorgestelde oplossing is om een aantal van de orthodoxe mensen die lijden aan Covid-19 te verplaatsen naar twee hotels, die zullen worden omgevormd tot coronahotels. Voor dit doel heeft het stadsbestuur een nieuw centraal beheerskantoor geopend. Dan konden de uitgebreide families ruimte en ruimte krijgen om een aantal van de familieleden te isoleren; dit was zijn gedachte.

‘De burgemeester van Jeruzalem, Moshe Leon, staat over deze kwestie in nauw contact met alle overheids­instellingen en heeft zich uitgesproken tegen elke vorm van opruiing tegen de ene of de andere sector’, aldus een verklaring van het stadsbestuur. De burgemeester riep het hele publiek op om zich strikt te houden aan de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid. Dit zijn richtlijnen die levens redden.

Op dit moment bevinden 639 van de 8.018 patiënten zich in de zogenaamde coronahotels. Ziekenhuizen behandelen 739 patiënten, nog eens 4.897 patiënten zitten thuis in quarantaine.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.