Absurd: Netanyahu blootgesteld aan Corona door zijn minister van Volksgezondheid

Friday, April 03, 2020 |  Ryan Jones
Het avondnieuws in Israël werd donderdag gedomineerd door de absurde situatie, dat premier Benjamin Netanyahu en mogelijk zijn hele staf aan het coronavirus was blootgesteld door niemand minder dan hun eigen minister van Volksgezondheid.

Wat nog erger is, is dat minister van Volksgezondheid Ya’akov Litzman besmet zou zijn geraakt met Covid-19 door het doorbreken van zijn eigen richtlijnen voor sociale afstand en isolatie.
'De minister van Volksgezondheid begrijpt de omvang van de crisis simpelweg niet, brengt ons allemaal in gevaar en schaadt uiteindelijk de besluitvorming', vertelde een boze, niet bij name genoemde kabinetsminister aan Channel 12 News.

Litzman en zijn vrouw testten woensdag positief voor de ziekte. Volgens getuigen werd de minister van Volks­gezondheid slechts twee dagen eerder gesignaleerd in een overvolle synagoge in Jeruzalem.
'Mijn vader bidt elke dag in de 'Bet Israel' synagoge in de Ezrat Torah wijk en vertelde me dat hij daar maandag samen met Litzman heeft gebeden', zei een man die door Channel 12 werd geciteerd.

Synagogen als bron van besmetting
Uit statistieken, die vorige week werden gepubliceerd, bleek dat ten minste 29 procent van alle coronavirus besmettingen in Israël in lokale synagogen werden opgelopen. Tot voor kort weigerde een groot deel van de ultraorthodoxe gemeenschap zich te houden aan de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid. Litzman zelf pleitte er in de begindagen van de crisis herhaaldelijk voor dat synagogen open moesten blijven, terwijl hij alle andere bijeenkomsten van meer dan 10 personen verbood.

Nu hij, net als zoveel andere voordien koppige ultraorthodoxe Joden, besmet is geraakt, klagen de ministers van de regering dat het ministerie van Volksgezondheid bijna niet genoeg openheid van zaken geeft met betrekking tot Litzman's zaak. 'Ze verbergen zijn epidemiologisch onderzoek voor ons,' zeiden de ministers.

Groeiende sociale kloof
Er is een groeiend gevoel in Israël, dat het de schuld is van de zich niet conformerende ultraorthodoxe gemeenschap, dat het coronavirus zich net zo heeft verspreid in de Joodse Staat.

Controle bij de toegang naar de stad Bene Barak. (Foto: Avshalom SassoniFlash90)

Bene Barak, de dichtbevolkte ultraorthodoxe voorstad van Tel Aviv, heeft naar schatting van deskundigen een besmettingsgraad van 38 procent, hoewel slechts klein een deel van de inwoners al is getest. De regering keurde donderdagavond een totale lockdown op Bene Barak goed, die al het verkeer in of uit de stad verbiedt waar veel van Israëls toprabbijnen verblijven.

In de ultraorthodoxe wijken van Jeruzalem, waar het besmettingspercentage ook veel hoger wordt geschat dan de officiële cijfers suggereren, werd medisch personeel dat is gestuurd om tests uit te voeren, met stenen aangevallen.

Dit schijnbare gebrek aan samenwerking in een nationale poging om levens te redden heeft de seculiere meerderheid nog bozer gemaakt gemaakt. Veel Israëli’s keken al met minachting naar de ultraorthodoxen, omdat zij het grootste deel van hen weigerden zich te onderwerpen aan de verplichte militaire dienst, die door alle andere Joodse burgers wordt vervuld.

De corona-crisis zal waarschijnlijk de kloof tussen seculier en religieus in Israël vergroten, mogelijk onherstelbaar, en dat zal grote gevolgen hebben voor het politieke proces, omdat Netanyahu op de ultraorthodoxe partijen vertrouwt om de parlementaire meerderheid van zijn coalitie te behouden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.