Fabriek in Gaza maakt Corona-maskers voor Israël

Friday, April 03, 2020 |  Redactie Israel Today
Hoe vreemd het ook klinkt, een fabriek in de door Hamas bestuurde Gazastrook vervaardigt een groot deel van de beschermende medische kleding voor de Israëlische gezondheidswerkers om het coronavirus te bestrijden, of Hamas het nou leuk vindt of niet.

Afbeelding: Een kleding winkel in Rafa, in het zuiden van de Gazastrook, voorziet de paspoppen van een mondkapje om de Gazanen bewust te maken van het coronavirus. (Foto: Abes Rahim Khatib/Flash90)

Nee, er is niet plotseling vrede tussen Israël en Gaza. In feite blijven de Hamas-leiders van de kustenclave de Joodse staat bedreigen met terroristisch geweld.

Maar een ondernemer in Gaza realiseerde zich, dat als hij zijn zaak niet zou veranderen, de 850 mensen die hij in dienst heeft al snel zonder werk zouden komen te zitten.

Unipal 2000 bestaat al zo'n 50 jaar, en hun kleding hangt in heel Israël in de winkelrekken, maar die winkels werden door de huidige pandemie allemaal gedwongen om te sluiten. De vraag naar kleding en andere textielproducten is bijna tot nul gedaald, wat bedrijven zoals Unipal 2000 in groot gevaar bracht. Maar de eigenaar van het bedrijf, Nabil Bawab, was slim en zag al snel in dat de gezondheidszorg van Israël te kampen had met een ernstig tekort aan medische maskers en beschermende pakken.

Sinds begin maart heeft Unipal 2000 2000 maskers en 5.000 beschermende pakken per dag geproduceerd, en Bawab heeft contracten om tegen het einde van april Israëlische bedrijven te voorzien van een miljoen maskers en 50.000 beschermende pakken,bericht The Times of Israel.

Die Israëlische tussenpersonen verkopen het materiaal dan aan ziekenhuizen en andere medische voorzie­ningen. Het is mogelijk dat Bawab niet in staat is om rechtstreeks aan de Israëlische overheids­ziekenhuizen te verkopen vanwege de beperkingen die zijn opgelegd door Hamas, die het bestaansrecht van Israël niet eens erkent. Maar het is een feit, dat dit soort handel de economieën van zowel Gaza als Israël ten goede komt op een moment dat de handel bijna tot stilstand is gekomen.

Hamas zal het misschien niet leuk vinden, maar verhalen over Israëlisch-Palestijnse samenwerking in het licht van de corona-crisis worden elke dag bekend, en dat blijft zo zolang er mannen als Nabil Bawab zijn met een vooruitziende blik en de moed om samen te werken.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.