Nieuwe olijfbomen geplant in de woestijn van Israël

vrijdag 3 april 2020 |  Ayala Shalmayev
Nadat we eerst het planten van olijfbomen op de geplande datum 19 maart moesten uitstellen vanwege de hevige regenval, duurde het even voordat we een speciale vergunning voor de aanplant kregen vanwege de Corona-richtlijnen. Maar donderdag was het eindelijk zover! We begonnen vroeg in de ochtend, zodat we na ongeveer twee uur rijden al voor 9 uur op de plaats van bestemming aankwamen.

De nieuwe olijfbomen wachten om geplant te worden

Omdat we maar twee personen in een auto mochten rijden, gingen er maar vier van onze redacteuren naar de Negev. Oren, die de wijngaard en de olijfgaarden verzorgt, was al vroeg in de ochtend om 6.30 uur samen met zijn vrouw en vijf kinderen begonnen met het planten van de bomen. Daarnaast kwam een andere familie en enkele jongeren van Be’er Milka ons actief ondersteunen bij het planten van olijfbomen. Het was interessant om te zien hoe flink, gemotiveerd en met welk tempo deze jongeren hebben geholpen! We gingen snel vooruit. De trekker ging vooruit, boorde gaten in de grond en we konden de bomen planten. Het is altijd een ervaring om persoonlijk bij te dragen aan de vergroening van de woestijn van Israël!

Al maanden geleden hebben enkele vrienden van Israel Heute contact met ons opgenomen die bij het planten aanwezig wilden zijn. Helaas was dit niet mogelijk vanwege het coronavirus. We hopen echter dat de foto's die we hebben gemaakt u een beetje het gevoel geven dat u bij de aanplant aanwezig bent!

Het planten van de olijfbomen

Natuurlijk moesten we telkens weer een drinkpauze nemen, het was behoorlijk warm, maar wel draaglijk om in de zon te werken. De vrouw van Oren vertelde ons dat ze nog nooit zo'n regenachtige winter hadden meegemaakt. En we konden het de hele rit naar Be’er Milka zelf zien; waar we keken, was het groen. Een prachtig en ongewoon gezicht midden in de woestijn!

De nieuwe olijfboomgaard, met bevloeiingssysteem.

Nadat de bomen waren geplant, gingen wij, de redacteuren, op pad om de eerste olijfgaarden en de wijngaard te bekijken. We gingen een heuvel op, vanwaar we direct naar de wijngaard en olijfboomgaard 2 konden kijken. Omringd door de bloeiende woestijn en de vredige rust, ver weg van Corona, voelden we ons echt bevoorrecht om daar te mogen zijn. We hebben er erg van genoten, koffie gedronken en over van alles en nog wat gepraat.

Olijfboomgaard 2

Daarna hebben we foto's gemaakt van de olijfbomen van olijfboomgaard 1 en 2 en de wijnstokken. Ongelooflijk hoe alles is gegroeid! En toen begonnen we met de terugreis. Op weg naar huis ontdekten we veel ooievaars en stopten we even om ze te fotograferen.

De wijngaard

Het was een belevenis om bij het planten van deze olijfbomen aanwezig te zijn! Nu we nog eens 1400 olijfbomen hebben geplant, zullen we in het najaar van 2020 de resterende 1200 bomen planten. En natuurlijk hopen we dat u er ook bij kunt zijn!

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.