6211 Corona-patiënten in Israël, waaronder minister

donderdag 2 april 2020 |  Redactie Israel Today
• Minister van Volksgezondheid besmet met Corona,
• Premier Netanyahu moet weer in isolatie,
• Bewegingsvrijheid beperkt in Corona-hotspots,
• Mondkapjes of andere gezichtsbedekking verplicht.

Afbeelding: Minister van Volksgezondheid Ya’akov Litzman (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90).

Het coronavirus heeft nu ook een minister in de Israëlische regering bereikt. Uitgerekend de minister van Volksgezondheid Litzman werd positief getest op het coronavirus. Een woordvoerder van zijn ministerie liet weten dat ook de vrouw vanYa’akov Litzman is besmet met het virus.

Tot nu toe gaat het echter goed met beiden en ze krijgen de nodige medische behandeling. Binnenkort zal de minister van Volksgezondheid vanuit huis werken en zich blijven inzetten voor zijn functie. Alle personen die in contact zijn geweest met Litzman en zijn vrouw zijn overeenkomstig de richtlijnen ingelicht en zullen ook in quarantaine moeten gaan.

Als gevolg daarvan zal premier Netanyahu, op advies van zijn medisch adviseur, opnieuw wekenlang in isolatie worden geplaatst. Gisteren nog maakte hij een einde aan zijn vorige isolement. Tevens zijn de directeur van het ministerie van Volksgezondheid, evenals zijn plaatsvervanger, in isolatie geplaatst, wat het intensieve werk zal bemoeilijken.

Premier Netanyahu tijdens een nieuwe toespraak. (Foto: Olivier Fitoessi/Flash90)

Versterkte maatregelen en financiële hulp
Woensdag kondigde Netanyahu hardere maatregelen aan om de epidemie in te dammen.

'We verscherpen de beperkingen voor het binnen­komen en verlaten van Bene Brak, evenals voor andere gebieden, om besmetting te voorkomen. Als ik het over andere gebieden heb, dan hoort daar bij voorbeeld, een bepaalde wijk in het zuiden van Tel Aviv bij; u kent het probleem. Ik wil meteen benadrukken dat wat Bene Brak betreft en alle andere plaatsen waarvoor we de bewegings­beperkingen aanscherpen, we zullen zorgen voor al hun behoeften,' zei hij.

'Ik wil erop wijzen dat je je binnen Bene Brak kunt verplaatsen volgens de instructies ,die in het hele land gelden - 100 meter van het gebouw, enz. Ik weet dat dit moeilijk is, maar het is in het belang van de bewoners, niet alleen voor hun gezondheid, maar ook voor hun leven en dat van hun medeburgers. Dit is de tijd voor de grootst mogelijke solidariteit onder ons, alle burgers van Israël. Dit is de tijd van wederzijdse verantwoordelijkheid van alle burgers van Israël', vervolgt Netanyahu.

De burgers werden gevraagd om vanaf nu beschermings­maskers te dragen. Degenen die geen mondkapje hebben, moeten hun gezicht beschermen met een sjaal of doek om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

Pesach feestdagen
De premier sprak ook over de komende Pesach feestdagen:

'Samen met de minister van Financiën heb ik besloten om een speciale toeslag te betalen voor de Pesachvakantie. Elk gezin met kinderen krijgt 500 shekel (€ 125) per kind tot en met het vierde kind, tot 18 jaar. Senioren krijgen ook een supplement van 500 shekel, dat rechtstreeks naar de bank gaat, zonder formulieren, zonder bureau­cratie, rechtstreeks naar de bank­rekeningen. De regering zal een wetsvoorstel indienen bij de Knesset, en ik hoop dat alle delen van het parlement dit zullen steunen in een spoedwetgeving,' zei Netanyahu.

'U wordt verzocht de Seder en de Pesach-vakantie alleen door te brengen met het kerngezin, dus alleen met degenen die al bij u thuis zijn, want een kleine Seder is een veilige Seder. Dit jaar zullen we meer dan ooit het Pesach van onze voorouders in Egypte overnemen, die het Pesach in hun huizen doorbrachten. Elke vader en elke moeder zal Pesach vieren met de kinderen die bij hen in hetzelfde huis wonen, uiteraard met strikte inachtneming van de regels van de hygiëne. Ik benadruk - alléén met degenen die nu bij u in huis zijn,' voegde hij eraan toe.

6211 Corona-patiënten in Israël
Het ministerie van Volksgezondheid heeft vandaag nieuwe cijfers bekend gemaakt over de besmetting met het coronavirus. Volgens deze cijfers zijn 6211 Israëli's nu besmet met het virus, er zijn tot nu toe 33 mensen gestorven en 289 mensen zijn al hersteld.
De situatie zou bijzonder kritiek zijn in de orthodoxe stad Bene Brak, waar naar verluidt een derde van alle coronapatiënten zich bevindt.

Een gedeelte van het actuele landenoverzicht met coronabesmettingen van www.worldometers.info. Opvallend is het lage aantal dodelijke slachtoffers van het coronavirus in Israël.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.