Defensie: Luchtmachten van Israël en VS oefenden

Thursday, April 02, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Terwijl de wereld oproept tot ‘sociale afstand’ wegens de corona-epidemie, vonden de Israëlische en Amerikaanse luchtmacht een manier om hun oefening, boven zuid Israël, door te laten gaan: er wordt vergaderd met video conferencing, en de gevechts­vliegtuigen houden zelf wel afstand.

F-35 gevechtsvliegtuigen boven zuidelijk Israël. (Foto:IAF)

Begin maart werd een deel van een Amerikaans-Israëlische oefening wel afgelast uit vrees voor het coronavirus. Aan die oefening van twee weken zouden 1000 Israëlische en 2.500 Amerikaanse militairen uit Europa deelnemen om de luchtverdedigingscoördinatie te verbeteren.

Het doel van de gezamenlijke Israëlisch-Amerikaanse oefening ‘Enduring Lightning’, die een onderdeel is van de geplande oefeningen en de afgelopen week werd gehouden, is het verbeteren van 'kracht capaciteiten en paraatheid', aldus de IDF.

Aan de oefening namen Israëlische Adir F-35 vliegtuigen van het 140 Golden Eagle Squadron van de IAF deel, naast F-35's van het 34ste fighter squadron van de USAF, en het 122 squadron van de IAF met Nahshon Gulfstream G-500 vliegtuigen. Israël is het eerste land buiten de VS dat, sinds december 2017, het geavanceerde gevechtsvliegtuig F-35 operationeel heeft. In totaal heeft het land er 50 gekocht, die in de komende jaren worden afgeleverd.

Israël past voortdurend zijn militaire strategieën en capaciteiten aan om zich te verdedigen tegen opkomende dreigingen. In januari keurde minister van Defensie Naftali Bennett een vijfjarig militair programma­voorstel goed, codenaam 'Momentum', ontwikkeld door IDF-stafchef Lt. Gen. Aviv Kochavi, bericht World Israel News.

Het doel van Momentum is om de tijd van een oorlog met meerdere fronten te verkorten en de schade aan burgers te minimaliseren door gebruik te maken van de nieuwste technologieën van de IDF, aldus IDF-woordvoerder Lt. Kol. Jonathan Conricus.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.