Orthodoxe rabbijn: volg de richtlijnen van de regering

woensdag 1 april 2020 |  Redactie Israel Today
Nadat de orthodoxe rabbijn Chaim Kanievsky in eerste instantie de richtlijnen van de regering om de uitbraak van het coronavirus in te dammen had afgewezen en die negeerde, dreigt hij nu alle religieuze Joden die de quarantaine schenden met 'vervolging'.

Rabbijn Chaim Kanievsky wordt beschouwd als een van de leiders van de hele ultraorthodoxe Joodse beweging in Israël. In de begindagen van de coronacrisis werd hij door het seculiere publiek bekritiseerd omdat hij de yeshiva’s en synagogen open liet. Dit beleid heeft volgens velen bijgedragen aan de snelle verspreiding van de ziekte in de afgelopen twee weken.

Maar nadat regeringsfunctionarissen hem persoonlijk hadden benaderd om hem te informeren over het ware gevaar van Covid-19, veranderde Kanievsky snel zijn toon, en beschouwt het nu als pikoe’ach nefesh (‘redden van een leven’, het Joodse gebod om levens te redden voor al het andere) om zich te houden aan de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid.

De religieuze nieuwswebsite Kipa meldde zondag, dat Rabbi Kanievski een decreet had uitgevaardigd dat 'iedereen die geen gehoor geeft aan de instructies van de dokters - hij zal worden vervolgd!’ Het decreet van de rabbijn verplichtte de leden van de ultraorthodoxe gemeenschap verder om de politie te informeren indien een van hun buren de quarantaine zou overtreden.

In de Jeruzalemse wijk Mea Shearim controleert de politie of men zich aan de richtlijnen om thuis te blijven houdt, in de strijd tegen het Coronavirus. (Video: Yehonatan Valtser/TPS).

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.