Groeten uit Israël - Inzoomen, uitzoomen

Wednesday, April 01, 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Ik heb de afgelopen weken veel nagedacht over wat er zou gebeuren als we het zonder al die beeldschermen zouden moeten stellen waar we de hele dag naar kijken, dus zonder het internet, sociale netwerken, WhatsApp. Veel mensen denken, dat de schermen ons van de echte wereld scheiden, dat we geïsoleerd worden. Het internet zou ons het gevoel geven dat we vrienden hebben, dat we belangstelling hebben voor het leven, dat we in het middelpunt van de dingen staan.

In de laatste drie weken, sinds de wereld gek is geworden, is er een nieuwe wereld begonnen. Elke keer als ik naar WhatsApp kijk, heb ik minstens 50 nieuwe berichten, dat is heel veel. In drie dagen tijd heb ik bijna nooit zoveel berichten gekregen. Soms word ik er echt moe van, er is geen rustig moment meer. We worden voortdurend overspoeld met berichten van allerlei media. En ik vraag me af of het Coronavirus echt zijn werk doet.

Het heeft ons er toe gebracht, dat we allemaal in ons eigen huis zitten. Dat geeft ons de mogelijkheid om onszelf te onderzoeken (Cheshbon Nefesh). Ook het milieu buiten is nu minder vervuild en we moeten ervoor zorgen dat we ons ook ontdoen van de giftige stoffen binnenin ons. Is dat mogelijk in deze tijd?

Zo had ik een paar dagen geleden drie bijeenkomsten met behulp van Zoom. Een ontmoeting met mijn coach van iets meer dan een uur, dan een ontmoeting met mijn collega's, nog een uur. Toen moest ik aan een medewerkster uitleggen hoe je nu met de bank moet werken. En dat gaat het gemakkelijkst met Zoom.
En vandaag is de vierde online sessie. Ik studeer nu en de studie zal online worden voortgezet. Dus ik ga tussen 5:30 en 9:00 uur studeren via Zoom.

Zoomvergadering met collega's

En dat is allemaal belangrijk. Ik vroeg me af wat ik zou opgeven om wat meer rust te krijgen. Het is moeilijk voor mij om daar antwoord op te geven. Is dat normaal? Is het natuurlijk? Hoe lang gaat het zo door? Aan de andere kant vraag ik me af wat we zouden doen zonder dit alles. Zou het beter zijn of zouden we ons nog meer geïsoleerd voelen en in paniek raken? Ik weet het niet. Ik heb geen antwoorden op deze vragen. Maar één ding weet ik zeker: ik wil eindelijk ‘uitzoomen’, ik wil naar buiten gaan en mensen persoonlijk ontmoeten. Ik wil op tijd naar mijn werk gaan en weer naar huis, dan op tijd eten en sporten, wat tv kijken. Ik wil terug naar het alledaagse leven waar tijd een betekenis heeft en ik niet meer dan 10 berichten per dag krijg en er weken zijn zonder een enkele ontmoeting via Zoom. Ja, ik wil Zoom Out. Dat is het meest ‘in’ voor mij vandaag.

En nu weer iets normaals: het weer voor vandaag in Israël
Het wordt duidelijk koeler. In het noorden en in het midden van het land zijn er hier en daar regenbuien.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 15 graden, Tel Aviv 19 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, bij de Dode Zee 27 graden, Be'erSheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 209,16 m onder de zeespiegel, nog slechts 36 centimeter tot aan de bovengrens!

De lege promenade in Tel Aviv. (Foto: Kobi Richter/TPS)

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prachtige woensdag toe. Maak het beste van deze tijd.

Shalom uit Bar Giora,
Anat

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.