Techniek: Zuinige manier om water uit de lucht te halen

woensdag 1 april 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
De professoren David Broday en Eran Friedler van het Technion-Israel Institute of Technology in Haifa maakten eind februari hun baanbrekende energie-efficiënte systeem bekend voor het produceren van schoon water uit de lucht.

Het is in tegenstelling tot eerdere 'water uit de lucht'-systemen, zoals Genny van Watergen, veel energiezuiniger en kan zelfs in droge woestijngebieden worden gebruikt.

'Bestaande technologieën werken eenvoudigweg als 'omgekeerde' airconditioners, door de hele luchtmassa die het systeem binnenkomt af te koelen om het vocht te condenseren', legt prof. Friedler uit aan israel21c.
'Deze 'directe koeling' aanpak is energetisch inefficiënt,' omdat dergelijke systemen die 'een groot deel van hun energiebehoefte verspillen aan het koelen van ongeveer 97 procent van het luchtvolume, dat niet kan condenseren.' Want zelfs bij een hoge luchtvochtigheid bestaat slechts ongeveer drie procent van de totale luchtmassa uit waterdamp.
'De nieuwe technologie houdt in dat alleen het vocht dat aan de lucht is onttrokken, wordt gekoeld, waardoor de hoeveelheid energie die nodig is om water te produceren, aanzienlijk vermindert.’

Het nieuwe systeem van Technion bestaat uit twee cyclische fasen. Ten eerste wordt er vocht uit de lucht geabsorbeerd met behulp van een sterk geconcen­treerde zoutoplossing. Vervolgens wordt het vocht gescheiden van het droogmiddel, de zoutoplossing, en condenseert de damp onder subatmosferische druk.

'De nieuwe technologie is niet alleen energiezuinig, maar heeft een extra voordeel: als onderdeel van het proces wordt vuil uit het water verwijderd', aldus prof. Broday. Bacteriën kunnen niet overleven in de geconcentreerde zoutoplossing. 'Onze technologie maakt van water een handelswaar, omdat het water overal ter wereld kan worden geproduceerd, zonder afhankelijk te zijn van bestaande bronnen van vloeibaar water. Het prototype dat we hebben gebouwd toont aan dat het systeem werkt zoals verwacht.' Het systeem wordt momenteel ontwikkeld tot een commercieel product, dat vooral van belang kan zijn voor kleine geïsoleerde gemeenschappen die ver van waterbronnen gelegen zijn, en op zonnepanelen kan werken.

'We concurreren niet met ontzilting,' zei Broday. 'Israël is een ontwikkelde natie die dicht bij de zee ligt en in al haar water­behoeften kan voorzien via ontzilting­systemen.'
Hij vertelt dat ontzilting werkt voor een klein land in de buurt van de zee, zoals Israël, waar 'een aanzienlijk deel van de bevolking langs de kust leeft, zodat water niet over lange afstanden hoeft te worden vervoerd. Daarentegen is het transport van ontzilt water naar gemeenschappen, die ver van de kust liggen, erg duur, omdat er extreem lange pijpleidingen nodig zijn. Hier liggen de voordelen van de nieuwe technologie', bericht United with Israel.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) schat dat in 2025 13 procent van de wereldbevolking onvoldoende drinkwater zal hebben. De Verenigde Naties erkennen deze urgentie en hebben de toegankelijkheid van zoet water opgenomen in hun '17 Sustainable Development Goals (SDG's)'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.