Expert: Trump had gelijk, paniek om Corona is overdreven

dinsdag 31 maart 2020 |  Redactie Israel Today
De Amerikaanse president Donald Trump kreeg felle kritiek toen hij het coronavirus weinig meer dan een ernstige uitbraak van griep noemde. Maar een Israëlische expert zegt dat Trump niet ver van de waarheid was, althans wat betreft de verwachte sterftecijfers.

Dr. Dan Yamin is een ingenieur die onderzoek verrichtte in het Center of Infectious Disease Modeling and Analysis van de Yale University en deel uitmaakte van een team dat voorspellende modellen ontwikkelde die Afrikaanse landen hielpen om de Ebola-epidemie van 2014-2015 in te dammen.

Dr. Yamin suggereerde in een interview deze maand met de Israëlische krant Ha'aretz, dat het sterftecijfer van 3,4 procent dat door de Wereld­gezond­heids­organisatie wordt rondgebazuind, veel te hoog is.
'Als ik slechts een paar tests kan uitvoeren, zal ik diegenen testen die de grootste kans hebben om ziek te worden, en wanneer dan ik het sterftecijfer onder hen bereken, zal ik zeer hoge cijfers krijgen,' legde hij uit.

Dr. Yamin zei dat Zuid-Korea de meest realistische statistieken biedt, omdat het erin is geslaagd het hoogste percentage van de bevolking te testen. En daar was het officiële sterftecijfer slechts 0,9 procent.

Israël, vervolgde hij, staat veel beter, omdat de bevolking van Zuid-Korea relatief oud is, terwijl Israël een van de hoogste vruchtbaarheidscijfers in de ontwikkelde wereld heeft, waardoor de bevolking zeer jong is.

In het slechtste geval, zei Dr. Yamin, zal de helft van alle Israëli's (4,5 miljoen) besmet raken met Covid-19, en 0,3 procent (of 13.000 personen) zullen daaraan sterven. Terwijl dat aantal nog angstaanjagend klinkt, wees hij erop dat elk jaar tot 2.500 Israëli's aan andere kwalen aan de luchtwegen sterven en niemand maakt zich er druk over.

Absurd genoeg, concludeerde Dr. Yamin, moeten we toegeven dat 'Trump tenslotte gelijk had'. Niet dat het coronavirus gewoon griep is - dat is het absoluut niet - maar zoals hij het formuleerde: 'Dit is gewoon mijn voorgevoel - veel minder dan 1 procent' [zal sterven].'

Sindsdien heeft Trump een iets voorzichtiger toon laten horen, en hij zegt dat Amerika het goed zal hebben gedaan als er, zoals Amerikaanse deskundigen nu voorspellen, zo'n 200.000 Amerikanen sterven. Toch, ervan uitgaande dat tussen de 30 en 60 miljoen Amerikanen besmet raken, valt dat sterftecijfer nog steeds ruimschoots binnen de voorspellingen van dr. Yamin.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.