Minister Litzman: De Messias komt met Pesach

dinsdag 31 maart 2020 |  Redactie Israel Today
De Israëlische minister van Volksgezondheid Ya’akov Litzman krijgt veel krtiek omdat hij de coronacrisis niet professioneel genoeg aanpakt. Maar in een recent interview gaf hij aan dat hij, terwijl hij de situatie serieus neemt, op een goddelijk soort van bevrijding wacht.

Een van de eerste knelpunten in de huidige onder­handelingen over een eenheidscoalitie tussen premier Benjamin Netanyahu en rivaal Benny Gantz was de aandrang van laatstgenoemde om iemand anders dan Litzman minister van Volksgezondheid te maken in de volgende regering.

Litzman stond erop dat zijn partij Verenigd Torah Jodendom en zijn zeven zetels alleen in de coalitie zouden blijven als hij zijn huidige functie zou behouden, en Gantz zou er zondag naar verluidt mee hebben ingestemd.

Dat stelde de professionals in de Israëlische gezondheidszorg ernstig teleur. Eerder op de dag meldde Channel 12 News, dat de hoofden van ziekenhuisafdelingen in het hele land een petitie hadden ingediend bij Netanyahu om een minister van Volksgezondheid te installeren met een echte medische achtergrond.

Eerder deze maand werd Litzman in een interview met Chamal News gevraagd, of de huidige beperkingen voor de Israëlische bevolking zullen voortduren tot na het Pesach-feest, dat op de avond van 8 april begint.

De Israëlische minister van Volksgezondheid reageerde hierop:

‘God verhoede het! We bidden en hopen dat de Messias voor Pesach zal aankomen, want het is een tijd van onze verlossing. Ik ben er zeker van dat de Moshiach (Messias) voor Pesach zal komen omdat het de tijd van onze verlossing is. Ik ben er zeker van dat de Moshiach met Pesach zal komen en ons zal redden op dezelfde manier als God ons redde tijdens de Exodus en we werden bevrijd. De Moshiach zal komen en ons allemaal redden.’

Een uitspraak van de minister, waarop hij een storm van commentaar heeft gekregen. 'Ik heb mensen behandeld, die minder hebben gezegd, reageerde een Israëlische psychiater. Het heeft ook weer duidelijk getoond, hoe groot de kloof is tussen religieuze en seculiere Joden.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.