Oude Romeinse vissaus­fabriek gevonden in Ashkelon

Monday, March 30, 2020 |  Redactie Israel Today
'Lang voordat pasta en pizza werden uitgedacht, bestond het oude Romeinse dieet onder meer uit vissaus,' vertelde Dr. Tali Erickson-Gini van de Israel Antiquities Authority na opgravingen in de Zuid-Israëlische kuststad Ashkelon.

Aan het werk bij de opgravingen. (Foto: Anat Rasiuk/Israel Antiquities Authority)

Vaten die gebruikt werden voor de productie van een vissaus, een van de weinige bekende in het oostelijke Middellandse-Zeegebied, werden onlangs door de Israel Antiquities Authority (IAA) ontdekt in de Zuid-Israëlische kuststad Ashkelon.

De opgraving werd uitgevoerd in opdracht van de gemeente Ashkelon en de Ashkelon Economic Co. als voorbereiding op de oprichting van het Eco-Sport Park, met medewerking van de Kibboetsbeweging uit de kibboets yad Mordecai en leerlingen van de naastgelegen middelbare school Makiv Vav.

Er werden naast wijnpersen ook vaten gevonden, die werden gebruikt voor de productie van een vissaus, een zeldzame vondst in het oostelijke Middellandse-Zeegebied. Vanwege de sterke geur stonden deze installaties op ongeveer 2 km afstand van het oude Ashkelon. De vondst toont aan, dat de Romeinse cultuur, die zich over het hele rijk verspreidde, niet beperkt was tot kleding, maar ook voedingsgewoonten omvatte.

De Romeinse site werd uiteindelijk verlaten, zegt de IAA, en legt uit dat er tijdens de Byzantijnse periode, in de vijfde eeuw, 'een kloostergemeenschap begon te bloeien, die van de wijnproductie leefde: drie wijnpersen werden gebouwd naast een uitgebreid gedecoreerde kerk.

Marmeren decoraties van de kerk (Foto: Anat Rasiuk/Israel Antiquities Authority)

'Van de kerk is weinig bewaard gebleven, maar de architectonische fragmenten die op de site zijn gevonden, laten zien dat die was versierd met indrukwekkend marmer en mozaïeken. Er was een groot ovencomplex in de buurt dat wijnkruiken produceerde. Deze lijken te zijn gebruikt voor de export van wijn, dat het voornaamste inkomen van het klooster was.'

Het gebied, dat lange tijd als industiegebied functioneerde, werd enige tijd na de islamitische verovering in de 7e eeuw verlaten, en later braken nomadische families, die waarschijnlijk in tenten woonden, de bouwsels af en verkochten de onderdelen als bouwmateriaal

'Ashkelon is een van de oudste steden ter wereld, en van tijd tot tijd vinden we daar extra bewijs van,' zei burgemeester Tomer Glam van Ashkelon. 'De recente opgraving in een van haar prachtige nieuwe wijken levert een combinatie op van het rijke verleden van de stad, haar huidige ontwikkeling en haar toekomstige vooruitgang', aldus de burgemeester.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.