Groeten uit Israël - Het nieuwe dagelijkse leven

Sunday, March 29, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Een nieuwe week begint, de derde week in de nieuwe 'Corona werkelijkheid'. Ja, ik weet het, je kunt dit woord zeker niet meer horen of lezen. Maar wat moet ik er aan doen? Elke ochtend word ik weer herinnerd aan 'Corona', wanneer ik de nieuwe werkdag begin aan de keukentafel, in plaats van in de redactie in Jeruzalem.

Het is verbazingwekkend hoe snel we gewend zijn geraakt aan dit nieuwe dagelijkse leven. Ik kan me nauwelijks de tijd voor Corona herinneren, en ik ben elke keer diep geschokt als ik bijvoorbeeld op televisie een opname zie van een concert met veel kijkers of een bericht uit Tel Aviv van voor de uitbraak van het virus. Hoe durfde men massaal naar het strand te gaan, was mijn eerste gedachte. Ja, ik ben er zeker van dat na het 'Corona-tijdperk' niet alles meer hetzelfde zal zijn als vroeger, ik hoop het zelfs.

De familie, het huis, staat nu weer centraal in ons dagelijks leven. En met degenen die nu niet bij ons kunnen zijn, hebben we opeens veel meer contact dan voorheen. 'Zoom' is de nieuwe aanwinst. Het is een programma voor videoconferenties, dat nu niet alleen voor het werk wordt gebruikt, maar ook voor dagelijkse ontmoetingen met andere familieleden en vrienden. Aangezien onze oudste zoon in Tel Aviv woont en onze jongste zoon zijn legerdienst verricht en de eerste tijd niet meer thuiskomt (we weten niet hoe lang), ontmoeten we elkaar elke dag 'virtueel'.

De wachtrij voor de supermarkt, met gepaste afstanden – maar zonder mij. (Foto: Olivier FitoussiFlash90)

Ook het traditionele winkelen voor het weekeinde valt nu weg, ik noem dit als een positief gevolg van de nieuwe Corona van alledag. Want ik heb echt geen zin om urenlang voor de ingang van de supermarkt te wachten, want er wordt maar een bepaald aantal klanten tegelijk binnengelaten, zodat er voldoende afstand kan worden gehouden.

In plaats van zelf te winkelen, bestellen we onze aankopen nu alleen nog via het internet. En we zijn niet de enigen die dat doet. En dat veroorzaakt problemen. Aangezien de bestellingen voor levensmiddelen via het internet met meer dan 500 procent zijn toegenomen, ontstaan er extreem lange wachttijden. Als we aan het begin van dit nieuwe tijdperk geluk hadden en ‘slechts’ drie dagen op de aflevering moesten wachten, was het bij de volgende bestelling al erg problematisch. De website van de supermarktketen, waar ik vroeger bestelde, is vaak niet meer toegankelijk.

Bij een andere keten had ik meer geluk. Op dinsdag zou de volgende levering eindelijk moeten aankomen, ik had die meer dan een week geleden verstuurd. In het begin was er helemaal geen leveringsdatum, wat voor mij een beetje stressvol was, want ik wilde weer eens mijn geliefde Basmatirijst eten. Toen was er een nieuwe leveringsdatum, die ik meteen heb vastgelegd. Dat was een week geleden, sindsdien voegen we elke dag meer producten toe, want wie weet wanneer we een nieuwe bestelling kunnen plaatsen. En volgende week is Pesach.

De 'verrassingsdoos' - wat nemen we vandaag?

Ook is het nooit zeker dat je krijgt wat er is besteld. Onze laatste aankoop was dus ook meer een verrassing. Steeds weer ontdekken we iets dat er niet was. De laatste dagen meldde het nieuws, dat er geen eieren en meel zijn. Daarom hebben we nu tonnen linzen in huis, maar geen rijst. En er waren ook 4 pakjes spaghetti bij.

Vaak gaan we op Shabbat in de nabije omgeving wandelen, er zijn hier een paar hele mooie plekken om te wandelen. Gisteren waren we weer buiten, dit keer gingen we een wandeling maken in de tuin. Het is nu een van onze populairste bestemmingen geworden. Twee dagen daarvoor maakte ik een wandeling naar de container voor flessenrecycling, die ik nog net binnen de limiet van 100 meter kon bereiken.

Zo zie je, dat je aan alles kunt wennen. En daarin zijn we niet alleen. De gedachte dat we deze keer allemaal samen deze crisis moeten aanpakken, geeft me nieuwe kracht - samen zullen we het redden, nietwaar?

Het weer kon voor ons uitstapje naar de tuin nauwelijks beter zijn. Het was zonnig en niet te warm. De parken van Israël zouden op een normale dag overvol zijn geweest.

Niemand op het strand van Tel Aviv. de stad die nooit slaapt. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Hier is het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk helder, gedeeltelijk bewolkt zonder opmerkelijke temperatuurs­verandering. In de ochtend kan het nog een beetje regenen in het noorden van het land.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 16 graden, Tel Aviv 18 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 22 graden, bij de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekeinde weer twee en een halve centimeter gestegen en ligt nu 209,2 meter onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 40 centimeter tot aan de bovengrens!

En nu wens ik jullie een prettige zondag. Heb je eraan gedacht om de klokken te goed te zetten? Blijf gezond en vergeet niet: u bent niet alleen in deze dagen. Het ga u goed.

Shalom uit Modi'in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.