Politieke aardverschuiving: Bibi blijft, Gantz leidt Knesset

vrijdag 27 maart 2020 |  Dov Eilon
• Gantz partij treedt toe tot de regering,
• Gantz wordt voorlopig voorzitter van de Knesset,
• Combinatiepartij Blauw-Wit valt uiteen,
• Netanyahu blijft de noodregering leiden.

Het gevaar van vierde verkiezingen in Israël lijkt te zijn afgewend. Donderdag is de combinatiepartij Blauw-Wit verrassend uit elkaar gegaan, nadat Benny Gantz besloot zijn partij aan te sluiten bij een noodregering onder Benjamin Netanyahu vanwege de coronacrisis.

In een akkoord met het rechtse blok werd hij vervolgens tot de nieuwe voorzitter van de Knesset verkozen. De Israëlische media spraken over een politieke aardbeving. Gantz zei dat zijn verrassende omkeer, nadat hij tijdens de verkiezingscampagne steeds vijandig tegenover Netanyahu stond, het gevolg was van de overtuiging dat eenheid belangrijker is dan politiek tijdens de coronacrisis (Bovendien kon het centrum-linkse blok met Arabische gedoogsteun geen meerderheidsregering vormen, doordat enkele dissidenten er tegen zouden stemmen).

Gantz's kandidatuur voor het Knesset-voorzitterschap was te veel voor zijn partners in de combinatiepartij Blauw-Wit. Yesh Atid-leider Yair Lapid en Telem-leider Moshe Ya’alon verzochen om de splitsing van Blauw-Wit. Ze bleven weg bij de stemming voor een nieuwe Knesset-voorzitter, en beloofden fel oppositie te voeren

Nu is het niet de tijd voor discussies en splitsingen, zei Gantz na zijn verkiezing tot voorzitter van Knesset. Yair Lapid en Moshe Ya’alon reageerden later en zeiden dat Benny Gantz ‘in een regering onder Netanyahu was gekropen’. Beide toonden zich zeer teleurgesteld. Yair Lapid zal nu genoegen moeten nemen met de post van oppositieleider in de Knesset.

Er is nog geen officiële regeringscoalitie, maar er tekent zich een driejarige noodregering op, die Netanyahu de eerste anderhalf jaar als premier zal leiden, en Benny Gants de tweede helft van deze periode, vanaf oktober 2021.

Hoewel na de splitsing van Blauw-Wit de partij van Gantz, Chosen Israel (Kracht van Israël) slechts 15 zetels inbrengt, krijgt deze de belangrijke ministersposten van Defensie, Buitenlandse Zaken en Justitie. Gantz zou dan minister van Defensie worden, in plaats van Knessetvoorzitter, en Avi Ashkenazi minister van Buitenlandse Zaken.
Terwijl de Orthodoxe partijen hun ministersposten zullen behouden, Ari Deri van Shas als minister van Binnenlandse Zaken en Jakov Litzman van de Torah-partij als minister van Volksgezondheid, is het nog steeds onduidelijk hoe de partij Yamina van Naftali Bennett, de huidige minister van Defensie, zal reageren. Bennett zou kunnen terugkeren naar het ministerie van Onderwijs.

Er zijn nog veel vragen onbeantwoord, maar één ding lijkt nu zeker. De Israëlische burgers zullen niet voor de vierde keer naar de stembus hoeven te gaan, wat met het oog op de aanhoudende corona-crisis nauwelijks mogelijk zou zijn. Er is dus een einde gekomen aan de politieke impasse en Israël zal binnenkort in staat zijn de echte problemen aan te pakken. En helaas zijn het er nu veel te veel, zoals de aanpak van de coronacrisis en het stabiliseren van de Israëlische economie tijdens de verlammende landelijke quarantaine.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.