Groeten uit Israël – Dit zijn de offers die we brengen

Friday, March 27, 2020 |  Michael Selutin
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Deze week beginnen we in de synagogen gewoonlijk met het lezen van het derde boek van Mozes, Leviticus. In het Hebreeuws heet het weekgedeelte Wajikra, ‘En Hij riep’. En elk jaar beginnen de leerlingen in de orthodoxe scholen altijd luidkeels te jammeren, want bijna het gehele boek gaat over offers die in de tempel worden gebracht en andere zeer technische dingen, die niet erg spannend zijn in vergelijking met de verhalen van de Bijbel. Maar nu de scholen voor onbepaalde tijd gesloten zijn, kunnen de kinderen opgelucht ademhalen.

Het begrip 'tempeloffer' is voor ons tegenwoordig erg moeilijk te begrijpen en te interpreteren. In de oudheid was dat anders, omdat in die tijd offers in alle culturen gebruikelijk waren. Er is echter een groot verschil tussen de offers van de afgodendienaren en van de Kohanim (priesters) in de tempel van Jeruzalem. In het Hebreeuws worden de slachtoffers Korbanot genoemd, van het woord karov, wat nabijheid of benadering betekent. De offers van de niet-Joden waren bedoeld om hun goden om te kopen, hen te kalmeren of hun genegenheid te winnen, terwijl de Joodse Korbanot de mensen dichter bij God moesten brengen.

Tegenwoordig brengen we geen korbanot meer, maar we moeten nog steeds elke dag offers brengen, al is het in een andere context. Het is geen vraag of de huidige plaag, die veel mensen ziek maakt en doodt en tevens een groot deel van de wereldbevolking in een isolement dwingt, een goddelijk fenomeen is. We brengen offers door thuis te blijven en daardoor het virus niet te laten verspreiden. We doen dit voor onszelf, maar ook voor de samenleving als geheel en vooral voor de ouderen en risicogroepen. En daardoor komen we ook weer dichter bij elkaar.

En hier is het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met temperaturen die vergelijkbaar zijn met die van gisteren. In de ochtend kunnen er nog steeds af en toe regenbuien zijn.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 20 graden, Tel Aviv 20 graden, Haifa 21 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, bij de Dode Zee 27 graden, Be'er Sheva 25 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 209.225 m onder de zeespiegel, nog maar 42,5 centimeter tot aan de bovengrens!

Het lege strand van Tel Aviv. (Foto: Gili Yaari Flash90)

Zomertijd
Overigens hebben wij de klokken in de nacht een uur vooruit gezet, de zomertijd is hier begonnen, zodat we u, beste lezers, tot zondag twee uur voor zijn. Vanaf nu is het dus in de ochtend iets later licht, en in de avond krijgen we een uurtje meer zonlicht.

Een paar dagen geleden was er een plan om het begin van de zomertijd uit te stellen. Daarmee wilde men verhinderen dat mensen 's avonds nog langer op straat zijn vanwege het langer durende daglicht. Maar nu worden de beperkingen op de beweging toch gecontroleerd door de politie. Er zouden ook technische problemen zijn geweest om het begin van de zomertijd op het laatste moment uit te stellen. Er is iets goeds aan de zomertijd, ik kan nu wat later opstaan voor het ochtendgebed.

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een zo aangenaam mogelijk weekeinde en een gezegende Shabbat. Blijf gezond.

Shabbat Shalom uit Bet Shemesh!
Michael

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.