Israël leidt internationale strijd tegen het Coronavirus

Thursday, March 26, 2020 |  Yossi Aloni
Officiële vertegenwoordigers van negen landen, waar­onder Israël, hebben een videoconferentie gehouden om te bespreken hoe de coronavirus pandemie het best kan worden bestreden. De landen stemden in met samen­werking bij de aankoop van essentiële medische benodigdheden en apparatuur.

Dit was de tweede dergelijke videoconferentie, nadat premier Benjamin Netanyahu op 9 maart met Europese leiders uit Italië, Hongarije, Bulgarije, Roemenië, Tsjechië, Oostenrijk, Cyprus en Kroatië had gesproken. Ook die oproep richtte zich op de vraag hoe Israël en zijn Europese bondgenoten beter zouden kunnen samenwerken om een einde te maken aan de dreiging van Covid-19.

Hoge ambtenaren uit de veiligheids- en gezondheids­sector van elk land namen ook deel aan beide besprekingen. Elk land presenteerde een update over de huidige situatie, het beleid dat het heeft gevoerd en de vooruitgang die is geboekt.

De diverse deelnemende landen toonden grote belangstelling voor de manier waarop Israël met de crisis omgaat. De deelnemers waren vooral geïnteresseerd in het werk van de ‘nationale controlekamer’ van Israël, die de inspanningen van de Joodse Staat in deze uitdagende tijd coördineert.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz gaf toe dat het Netanyahu was die hem heeft wakker geschud tot het serieus nemen van de situatie en het invoeren van strenge maatregelen in zijn eigen land. ‘Netanyahu zei me, ‘Jullie onderschatten dit in Europa. (...) Word wakker en kom in actie,’ zei Kurz in een interview met de Duitse krant Bild.

De leiders waren het er over eens, dat het coronavirus een wederzijdse vijand van alle landen is en dat het verslaan van het coronavirus vraagt om ‘outside of the box’ te denken. Zij beloofden hun samenwerking bij de bestrijding van de pandemie voort te zetten.

Zelfs in Arabische landen, die geen officiële betrekkingen met de Joodse Staat hebben, hoopten burgers die reageerden op Arabisch-talige sociale media berichten van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken dat Israël een vaccin zal ontwikkelen voor het welzijn van iedereen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.