Synagogen worden na discussies verplicht gesloten

Thursday, March 26, 2020 |  Redactie Israel Today
Van de in Israël opgelopen besmettingen met het coronavirus blijkt 29 procent te zijn verspreid in synagogen en yeshiva’s. Nadat veel burgemeesters de synagogen al lieten sluiten, is er nu een landelijke aanwijzing om alle godshuizen gesloten te houden.

Het Israëlische opperrabbinaat heeft de Israëli's opgeroepen om woensdag in synagogen over het hele land bijeen te komen om te vasten en te bidden als reactie op de verspreiding van het coronavirus. Tegelijkertijd heeft het National Corona Information Center in een bericht bekend gemaakt, dat de meeste corona­besmettingen in Israël in synagogen werden verspreid.

Ruim 29 procent van alle infecties, die hun oorsprong hebben in Israël, vond plaats in synagogen en yeshivas. Het blijkt dat het openhouden van synagogen, ondanks de instructie van de regering, om niet in groepsverband samen te komen, heeft geleid tot een toename van corona besmettingen. De gegevens vermelde geen gevallen die vanuit het buitenland in het land worden binnengebracht. Bijna de helft van alle Israëli's hadden het coronavirus in het buitenland opgelopen.

Het hoge besmettingspercentage in synagogen is bijzonder alarmerend, aangezien de meeste diensten in het hele land regelmatig worden bijgewoond door oudere mensen, die een veel groter risico op infectie lopen. Uit het rapport blijkt dat van alle corona besmettingen die afkomstig zijn uit Israël, 15 procent besmet was in een hotel, 12 procent in een restaurant, 7 procent tijdens het winkelen in een supermarkt, 7 procent in een winkel, 5 procent in de medische sector, 3 procent in het onderwijs, 3 procent in een verpleeghuis, 3 procent in een kinderdagverblijf, en de rest bij evenementen, winkelcentra, een fitnessruimte en andere sociale bijeenkomsten.

Hoe kunnen we bidden?
Veel rabbijnen vallen het besluit aan om de synagogen niet te sluiten en noemen het besluit 'levensbedreigend'. Burgemeesters van veel steden hebben zelf hun synagogen gesloten, maar zonder de verplichte verordening van de ultraorthodoxe minister van Volksgezondheid Ya'akov Litzman blijven veel van de synagogen open.

'We feliciteren de beslissing van het rabbinaat om een wereldwijde gebedsdag te houden,' zei rabbi Saul Farber, voorzitter van Itim. 'We moeten echter niet bidden op een manier die het publiek in gevaar brengt. We roepen ook het opperrabbinaat op om de aanbevelingen van het ministerie van Volksgezondheid op te volgen en de synagogen te laten sluiten, totdat de dreiging van de epidemie voorbij is. Bovendien moeten we er meteen op staan, dat het gebed wordt uitgevoerd op een manier die onze burgers beschermt.’

Nieuwe orders worden van kracht - Godshuizen worden gesloten
Ondertussen heeft de regering woensdagavond besloten tot een reeks nieuwe aanwijzingen, die vandaag om 17 uur plaatselijke tijd van kracht worden. Hierdoor is het ook niet nodig om te vragen of de synagogen open moeten blijven, want ze moeten nu gesloten blijven, net als alle andere gebedshuizen, kerken en moskeeën.

Daarnaast mag je alleen het huis verlaten voor de aankoop van voedsel, medicijnen of een dringende medische behandeling. Verder is het toegestaan om samen met het gezin het huis te verlaten tot een afstand van 100 meter van het huis. Maar ook dat slechts voor een korte tijd.

De naleving van de nieuwe regels zal door de politie worden gecontroleerd. Wie de aanwijzingen negeert, kan worden gestraft met een boete of een gevangenisstraf van maximaal zes maanden. De nieuwe voorschriften zijn in eerste instantie 7 dagen geldig.

2170 Corona-patiënten
Het aantal mensen dat is besmet met het coronavirus in Israël is vandaag gestegen tot 2170, waarvan 37 in ernstige toestand verkeren. In totaal zijn er 5 mensen gestorven.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.