Joden emigreren naar Israël, ondanks coronavirus

Thursday, March 26, 2020 |  Yossi Aloni
Ondanks de Corona-crisis blijven Joden uit alle hoeken van de wereld naar Israël komen. Meir en Grace Moses maken met hun twee dochters deel uit van zo'n 600 joden die deze week besloten hebben naar Israël te emigreren, ondanks de onzekerheid, het isolement en de onstabiele situatie.

De familie Mozes, die uit India is aangekomen, is in isolatie geplaatst in het New Immigrant Absorption Center in Ashdod, waar ze worden verzorgd met alles wat ze nodig hebben, inclusief de traditionele kruiden uit hun land van herkomst.

In het weekend zijn 24 nieuwe Noord-Amerikaanse immigranten in Israël geland met de hulp van de organizatie Nefesh B'Nefesh en zijn ze ook rechtstreeks in isolatie geplaatst waar ze 14 dagen zullen blijven totdat ze hun nieuwe huizen in verschillende steden in het land betrekken. Verwacht wordt dat er de komende week nog veel meer immigranten in Israël zullen aankomen, waaronder nog eens 50 uit Noord-Amerika.

'De isolatie is soms saai, maar iedereen hier zorgt voor al onze behoeften' , zei Meir Moses, die in het Canada House Absorption Center van het Joods Agentschap in Ashdod woont. ' Onze familieleden in Israël helpen ook met voedsel en andere behoeften. Dank aan iedereen voor de steun en hulp om onze stemming op peil te houden. Met de hulp van God zullen we iedereen in goede gezondheid houden,' zei hij.

Victoria Rozkiewicz (30) landde deze week met haar tweejarige dochter Nika uit de Oekraïne en ging direct naar een huis ter isolatie dat voor haar was voorbereid op het Joodse Agentschap Absorptie Centrum in Kiryat Yam in de buurt van Haifa. ' Mijn immigratie naar Israël was gepland voor de uitbraak van de Corona,' herinnert ze zich. ' Ik was blij totdat ik erachter kwam dat ik misschien niet naar Israël kon emigreren vanwege de annulering van vluchten en de paniek met de luchtvaartmaatschappijen. Dus ik begon me echt zorgen te maken. Ik realiseerde me dat ik 'de laatste vlucht' moest halen voordat alles dicht zou gaan,' zei ze. ' Ik heb Israël in het verleden bezocht en ik weet dat ik me hier thuis zal voelen. Mijn dochter en ik voelen ons hier veilig.'

Voor haar aankomst in Israël maakte het Joods Agentschap een appartement in het absorptiecentrum gereed en zorgde voor alle benodigde baby- en moedermateriaal voor Rozkiewicz die de komende twee weken in isolatie wordt geplaatst. Voordat de familie Kiev verliet, had de directeur van het absorptiecentrum, Ruth Cohen, een gedetailleerde lijst opgesteld met apparatuur, waaronder peutervoedsel, luiers, speelgoed en nog veel meer. ' In het absorptiecentrum wachtte het personeel van het Joods Agentschap me op met een warm welkom en ze hadden alles wat mijn dochter en ik nodig hadden,' zei Rozkiewicz.

Het Joods Agentschap en het Ministerie van Immigratie hebben in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid uitgebreide noodprocedures geformuleerd voor de komst van nieuwe immigranten en hun veilige opname in Israël. Elke nieuwe immigrant moet zich aanmelden voor zijn aankomst op de plaats waar hij of zij in isolement zal verblijven zodra hij of zij in Israël aankomt. Het Joods Agentschap heeft een 24-uurs internationale statuskamer die nauw samenwerkt met de Joodse gemeenschappen om elk scenario dat zich voordoet aan te pakken en onmiddellijke hulp te bieden aan immigranten.

De voorzitter van het Joods Agentschap, Isaac Herzog, instrueerde de afgezanten om technologische middelen en creatieve manieren te gebruiken om hun missie te vervullen. ' We zullen ons inzetten om de Joodse gemeenschappen over de hele wereld bij te staan en zullen technologische middelen gebruiken om de voortdurende steun voort te zetten in gebieden waar we fysiek niet kunnen opereren', zei hij. Herzog voegde eraan toe dat ' we ons in de eerste plaats bekommeren om de gezondheid en het welzijn van het volk van Israël en de Joden over de hele wereld. Het is ook onze plicht om de veiligheid en de gezondheid van elke Joodse medewerker van het Agentschap en onze Israëlische afgezanten over de hele wereld te verzekeren omwille van de nieuwe immigranten die in Israël aankomen in hun nieuwe thuis' .

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.