Hoe strijden Israël en de Arabieren tegen Coronavirus?

Thursday, March 26, 2020 |  Yochanan Visser
Terwijl de Israëlische media non-stop over de Coronavirus-crisis berichten en de regering een volledig uitgaansverbod voor Israëlische burgers van een week overweegt, is het tijd om te zien wat de Arabische landen doen om de pandemie in te dammen.

Egypte
Laten we beginnen met Egypte, dat tot op heden niet meer dan 366 gevallen van Corona en 19 dodelijke slachtoffers heeft gemeld. Dit is een opmerkelijk laag aantal, gezien het feit dat Egypte een bevolking heeft van meer dan 97 miljoen mensen en dat de Egyptische regering geen strenge maatregelen heeft afgedwongen. Pas op 19 maart heeft de Egyptische premier Mostafa Madbouly eindelijk bevolen dat alle restaurants, cafés, cafetaria's, casino's, nachtclubs, bars, winkelcentra, winkels en mobiele voedselkarren hun deuren moesten sluiten, maar slechts van 7 uur 's avonds tot 6 uur ’s ochtends, dagelijks tot 31 maart. Pas afgelopen week werden universiteiten en scholen twee weken gesloten. Hetzelfde geldt voor alle inkomende en uitgaande vluchten die vorige week donderdag werden opgeschort.

Een neppe Facebook-pagina die beweert te behoren tot het informatiecentrum van het Egyptische ministerie van Binnenlandse Zaken kondigde zondag aan dat de regering had besloten een landelijk uitgaansverbod in te stellen, iets wat al snel werd ontkend door de ambtenaren.

De Egyptische president Abdel Fattah el-Sisi maakte zaterdag zijn eerste openbare verschijning, na twee weken in quarantaine te zijn geplaatst op verdenking dat hij COVID-19 had opgelopen. De president moest in afzondering na een ontmoeting met twee Egyptische generaals die later aan het Coronavirus stierven. Sommige buitenlandse verslaggevers denken dat de omvang van de Corona-crisis in Egypte veel groter is dan de regering meldt, met veel gevallen van Corona in het Egyptische leger.

De relatief milde maatregelen van de regering van el-Sisi houden verband met de kwakkelende economie van Egypte, die volledig zou kunnen instorten als het land de aanpak van de Jordaanse koning Abdullah II zou overnemen.

Jordanië
Abdullah heeft vorige week de Jordaanse bevolking een drie dagen durend landelijk uitgaansverbod opgelegd, wat nu voor onbepaalde tijd is uitgebreid. Afgelopen zaterdag loeiden de sirenes in Jordanië, toen het uitgaansverbod werd ingesteld. Gevechtseenheden van het Jordaanse leger werden gezien terwijl zij de maatregel handhaafden. Iedereen die het uitgaansverbod overtreedt, kan worden doodgeschoten of zonder proces gevangen worden gezet, zo meldden de Israëlische media.

Ook in Jordanië zal de economie ernstig worden geschaad door de Corona-crisis, waarbij de regering niet langer in staat is om schulden af te lossen of om de armen te helpen, die een belangrijk deel van de bevolking uitmaken. De Jordaanse regering is nu begonnen met het leveren van voedselpakketten aan de deur van de mensen. Ook heeft de regering een hulppakket van slechts 22 miljoen dollar voor arme gezinnen aangekondigd. Analisten zeggen dat de Corona-crisis de ernstigste bedreiging vormt voor de Jordaanse economie sinds de oprichting van de staat.

Libanon
Dan is er ook nog Libanon, dat te maken heeft met een ongekende economische crisis die al heeft geleid tot het niet betalen van euro-obligaties in Amerikaanse dollars. Nu moet ook het hoofd geboden worden aan de Corona-uitbraak. Ten minste 248 Libanese burgers zijn besmet met het COVID-19-virus en er zijn vier sterfgevallen bevestigd. Deze gegevens kunnen echter onjuist zijn, aangezien Hezbollah, die Libanon in feite beheerst, gevallen van het virus in zijn gelederen verbergt. Net als in Jordanië en Egypte is het Libanese leger ingezet om een publieke lockdown af te dwingen, met legerhelikopters die boven de wijken van de Libanese hoofdstad Beiroet vliegen en de bevolking via luidsprekers waarschuwen om thuis te blijven.

De Libanese regering geeft toe dat ze er niet in is geslaagd om de crisis in te dammen en dat ze niet in staat is om bedrijven en burgers die hun baan zijn kwijtgeraakt (200.000 vanaf vandaag) te compenseren. Het Libanese ministerie van Volksgezondheid waarschuwde dat het ergste nog moet komen en geeft toe dat haar gezondheidssysteem niet in staat is om een groot aantal COVID-19 patiënten te behandelen.

Saoedi-Arabië
Ook in Saoedi-Arabië heeft de regering van koning Salman een nationaal uitgaansverbod ingesteld voor de komende drie weken. Mensen die zich niet aan de maatregel houden, krijgen een gevangenisstraf en een boete van ruim 2.432 euro, die wordt verdubbeld als de overtreders voor een tweede keer worden gepakt. Het olierijke koninkrijk heeft 562 gevallen van het Coronavirus en 19 dodelijke slachtoffers gemeld, en heeft onlangs de islamitische heilige plaatsen in Mekka en Medina gesloten.

Syrië
In Syrië verbergt de regering van dictator Bashar al-Assad de volledige omvang van de Corona-crisis. De minister van Volksgezondheid Nizar al-Yaziji bevestigt slechts één geval van COVID-19 bij een 20-jarige vrouw. Alleen de Koerdische autonome regio is volledig in lockdown. Volgens anti-regeringsbronnen is het aantal besmette mensen veel hoger dan het regime van Assad meldt; vooral onder de door Iran gesteunde milities die geld, wapens en training ontvangen van de Iraanse Quds-brigade, die hard is getroffen door het Coronavirus.

Een Corona-uitbraak op de schaal van die van Israël zal catastrofaal zijn voor Syrië, waar 11 miljoen mensen ontheemd zijn geraakt en meer dan 550.000 mensen zijn gedood in de nu meer dan 9 jaar oude burgeroorlog. Zowel de Verenigde Naties als humanitaire hulporganisaties in Syrië zeggen dat het gezondheidssysteem van het land niet in staat zal zijn om de pandemie aan te pakken. Veel ziekenhuizen en klinieken zijn namelijk door het leger van Assad aan scherven gebombardeerd om de rebellen van medische behandeling te beroven.

Marokko
In de meeste Arabische landen houden de mensen zich niet aan de overheidsmaatregelen die hun bewegingsvrijheid beperken, en dit verklaart het uitgaansverbod en de inzet van legereenheden op sommige plaatsen. In Marokko bijvoorbeeld, heeft het leger geweld gebruikt om grote groepen overtreders van het uitgaansverbod te arresteren die riepen dat Allah hen zou beschermen tegen het dodelijke virus. Drie mensen zijn gestorven en de regering in Marokko claimt slechts 108 gevallen van het Coronavirus in het land van 35 miljoen mensen. Marokko heeft slechts twee screeningsfaciliteiten voor Corona en niet meer dan 1.642 bedden op de intensive care.

Israël
Over het algemeen doet Israël het veel slechter dan de Arabische landen die eerlijk zijn over hun aantal besmettingen en doden. Dit heeft veel te maken met de onwil of het onvermogen van de Joodse Staat om een totale, door militairen gehandhaafde lockdown uit te voeren zoals de Arabieren dat hebben gedaan. Gezondheidsinstellingen en ziekenhuizen in Israël testen bezoekers bovendien niet op tekenen van het Coronavirus (zoals koorts) bij binnenkomst, zoals deze verslaggever onlangs heeft ontdekt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.