Groeten uit Israël – De groentemarkt komt naar je toe

Thursday, March 26, 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Het is verbazingwekkend hoe snel we ons hebben aangepast aan het nieuwe leven dat ons is opgedrongen vanwege het coronavirus (ik noem dit woord maar één keer) en op welke creatieve manier we proberen om zo goed mogelijk een prettige en gezonde levensstijl te leven. Het is gewoonlijk de wil om te overleven die een mens creatief maakt. Ondanks de niet gemakkelijke situatie waarin we ons allemaal bevinden, is er altijd een mogelijkheid om iets te veranderen.

In de afgelopen dagen heb ik in WhatsApp-groepen (een van de manieren om vandaag in contact te blijven) verschillende berichten ontvangen over de situatie van Israëlische boeren die nu met hun producten blijven zitten, omdat niemand in het buitenland ze wil kopen, de export is volledig tot stilstand gekomen. De boeren stonden nu voor de keuze om hun producten weg te gooien of nieuwe manieren te vinden om hun goederen in het land te verkopen en daarmee alle partijen gelukkig te maken.

Velen van hen besloten hun goederen via sociale netwerken aan te bieden, tegen aantrekkelijke prijzen en aflevering aan de deur (uiteraard met alle voorzorgs­maatregelen).

En zo begon ook ik, samen met vele andere inwoners van ons dorp en de omgeving, producten te bestellen die pas in de vroege ochtend werden geplukt of geoogst en al in de middag in mijn keuken terechtkwamen.

Artisjokken, vers van het veld.

Gisteren kreeg ik een hele doos met artisjokken, ze zagen er zo heerlijk fris uit, een ware streling voor het oog, ook voor het gehemelte (straks een recept). Overigens is de artisjok een bijzonder gezonde groente, onder andere rijk aan B-vitamines en zeer rijk aan ijzer. Hij is ontstekingsremmend en zou helpen het cholesterol­gehalte te verlagen. En als dat je nog niet overtuigt, voeg ik er gewoon aan toe dat hij heel goed smaakt. Ik koop meestal drie of vier keer per jaar artisjokken omdat ze zo groot zijn en niet gemakkelijk te vervoeren. Nu hadden we de kans om een hele doos te kopen en lange tijd gezond te kunnen eten. Naast de artisjokken bieden de boeren natuurlijk een hele reeks andere verse groenten aan, sappig fruit, kruiden, eieren en ook bloemen.

Ook de markten hebben nu ingezien dat dit de nieuwe manier is om hun goederen te verkopen en zo deze niet gemakkelijke tijd te overleven, want de markten, ook onze geliefde Machane Yehoeda Markt, zijn nu allemaal gesloten. Dus hebben we het adagium aangenomen: ‘Als we niet naar de markt gaan, komt de markt naar ons toe.’ Misschien bestaat bij u ook de mogelijkheid om verse groenten aan de deur te laten bezorgen.

De lege Machane Yehoeda Markt. (Foto: Shlomi Amsallem/Flash90)

Nu eerst het weer voor vandaag in Israël:
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte stijging van de temperatuur. In de ochtend kunnen er in het noorden en in de bergen van het centrum sterkere oostenwinden zijn. In de middag kan het een beetje regenen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 23 graden, Haifa 22 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 27 graden, bij de Dode Zee 24 graden, Be'er Sheva 24 graden, Eilat aan de Rode Zee 26 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 209,24 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 44 centimeter tot aan de bovengrens!


En hier is een eenvoudig recept voor artisjokken:
Was de artisjokken goed, doe ze vervolgens in een pan met water en breng ze aan de kook met 1-2 eetlepels zout. Laat ze dan op een laag vuur ongeveer 2 uur sudderen. En klaar!
Zo eet ik graag de artisjok, eerst de bladeren, een voor een en dan het beste van allemaal, het hart van de artisjok. Vergeet niet, eerst de doornen te verwijderen.

Mijn lieve man Aviel houdt van de artisjok met een saus:
♣ 4 eetlepels mayonaise,
♣ 1 uitgedrukte citroen,
♣ 4 geplette knoflookteentjes,
♣ Zout.
♣ Meng alles en dompel de bladeren in de saus.

Eet smakelijk!

Samen met de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettige donderdag en een goede gezondheid toe.

Shalom uit Bar Giora!
Anat

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.