Bibi waarschuwt voor miljoen besmettingen eind april

Wednesday, March 25, 2020 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu heeft maandagavond gewaarschuwd, dat als Israël zich niet volledig aan de nieuwe richtlijnen houdt, over een maand een miljoen Israëli's met het coronavirus kunnen zijn besmet en dat het dodental meer dan 10.000 kan bedragen.

Zowel bij de Arabische bevolking als bij de ultraorthodoxen (foto) bestaat weinig bereidheid zich aan de strenge richtlijnen te houden. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Channel 12 News citeerde die sombere voorspelling van Netanyahu tijdens een verhit debat met overheids­ambtenaren die er mee belast zijn, Israël door de coronaviruscrisis heen te loodsen. Deskundigen zeiden dat hij niet ver van de waarheid was, en misschien zelfs te conservatief.

Economie of gezondheid?
Het Israëlische ministerie van Financiën blijft zich verzetten tegen de strenge richtlijnen van de regering, die verplaatsingen binnen de Joodse Staat beperken, en benadrukt dat dergelijke maatregelen uiteindelijk de economie zullen vernietigen. In de afgelopen twee weken hebben zo'n 600.000 Israëli's een aanvraag voor een werkloosheidsuitkering ingediend, waarvan het percentage nu plaatselijk boven de 18 procent ligt.

Het Ministerie van Volksgezondheid, gesteund door Netanyahu, stelt dat het niet van belang is of de economie sterk blijft als iedereen ziek of dood is.

De nieuwe richtlijnen, die dinsdagavond van kracht zouden worden, en die afdwingbaar zijn door de politie, omvatten het bijna totale stopzetten van het openbaar vervoer en een beperking om je meer dan 100 meter van je huis te wagen.

De avondtelevisie-uitzendingen bevatten video's van politieagenten, die in Israëlische steden patrouilleren op zoek naar iedereen die door de straten, parken of promenades langs de kust zwerft. Degenen die buiten werden betrapt, kregen het bevel om onmiddellijk naar huis terug te keren. Iedereen die geacht werd in zelfquarantaine te zijn en zijn huis had verlaten, werd gestraft met een forse boete.

Ambtenaren van het Ministerie van Volksgezondheid suggereerden, dat deze bijna totale lockdown maar een paar weken zou hoeven te duren, als iedereen meewerkt.

Er is een groeiende angst, dat de tragische situatie in Italië ook in Israël zou kunnen gebeuren, als de verspreiding van het coronavirus niet wordt beteugeld, of in ieder geval aanzienlijk wordt vertraagd, zodat het gezondheidssysteem adequaat kan omgaan met degenen die al besmet zijn.


Ook in de Gazasstrook worden beschermende maatregelen tegen het Coronavirus genomen.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.