Groeten uit Israël - De stille helden van de Corona-crisis

Wednesday, March 25, 2020 |  Ryan Jones
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

De coronacrisis is een uitdaging voor iedereen. In feite worden de meesten van ons gewoon gevraagd om thuis te zitten en zo levens te redden. Vele anderen zijn opgeroepen om buitengewone acties te ondernemen.

Vorige week ging het hele land naar de balkons om te applaudisseren voor de heldhaftige medische staf die in de frontlinie staat van de strijd tegen de verspreiding van het virus. Onze politieagenten verdienen ook erkenning voor hun inspanningen om een onrustige bevolking onder controle te houden.

Dit zijn de voor de hand liggende helden. Maar er zijn veel andere, grotendeels onzichtbare en helaas niet genoemde helden, die ons helpen om een van de grootste wereldwijde crises van onze tijd te boven te komen.

De overheid heeft bijna alle winkels gesloten, behalve supermarkten en andere levensmiddelenwinkels en apotheken. En degenen die in deze belangrijke verkooppunten werken, van slagers tot caissières, staan in de frontlinie, omdat ze dagelijks in contact komen met een onbekend aantal potentieel geïnfecteerde mensen.

Dat is goed voor degenen onder ons die het huis kunnen verlaten. Enkele mensen bevinden zich echter in een verplicht isolement, en mensen die ouder zijn dan 65 jaar of aan reeds bestaande ziekten lijden, moeten zich niet buiten de deur wagen. En dus werken de bezorgers van de natie koortsachtig aan een ongekend aantal bestellingen, en ze komen met veel meer mensen in contact dan zou moeten, om ervoor te zorgen dat we alles hebben wat we nodig hebben.

De stille helden achter de kassa. (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Maar misschien zijn de minst erkende helden juist degenen die geen gebruik maken van deze crisis om gemakkelijk en snel geld te verdienen.

Ik ben onder de indruk van de manier waarop we allemaal samen met deze crisis omgaan. Het gaat niet zozeer om mijn vrouw, die drie keer per week in het ziekenhuis werkt, maar ik was nog meer onder de indruk van onze winkel om de hoek, die de prijzen van basisvoedingsmiddelen juist nu heeft verlaagd.

Als er ooit een geschikt moment was om de prijzen op te drijven, dan is dit het moment. En sommige gewetenloze mensen doen dat zeker. Maar de meesten doen het gewoon niet. Ze proberen hun gemeenschappen te helpen door de goederen die we elke dag nodig hebben tegen een lagere prijs aan te bieden. En het belang daarvan kan niet worden overschat, want meer dan 600.000 Israëli’s hebben al een werkloosheidsuitkering aangevraagd vanwege de coronacrisis.

Wanneer we dus de zichtbare helden toejuichen en eren, moeten we niet de mensen vergeten, die rustig en achter de schermen hun leven en levensonderhoud in gevaar brengen voor het welzijn van ons allemaal.

Voor de Jaffapoort in Jeruzalem. (Foto: Yossi Zamir/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met een lichte daling van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 18 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 16 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 24 graden, bij de Dode Zee 29 graden, Be'er Sheva 21 graden, Eilat aan de Rode Zee 28 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is weer anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 209,26 meter onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 46 centimeter tot aan de bovengrens!

En met dit goede nieuws over het Meer van Galilea wens ik u, samen met mijn collega's van Israel Today, een prettige woensdag toe. Blijf bij ons, we gaan samen door deze niet gemakkelijke tijd.

Shalom uit Tzoer Hadassah!
Ryan

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.