Willen of kunnen ze de Corona-richtlijnen niet opvolgen?

Tuesday, March 24, 2020 |  Edy Cohen
Om het coronavirus Covid-19 onder controle te krijgen, publiceert het Israëlische ministerie van Volks­gezond­heid, in coördinatie met het kabinet van de premier, dagelijkse updates en richtlijnen aan het publiek.

Het kennelijk strikte beleid van Israël in zijn strijd tegen het Coronavirus werd ingesteld om een wijdverspreide besmetting en de ineenstorting van het gezondheids­zorg­systeem te voorkomen. De moeilijke taak van de regering is ervoor te zorgen dat het publiek zich collectief aan deze strenge richtlijnen houdt. Dit geldt vooral voor de ultraorthodoxe en Arabische gemeenschappen.

Premier Netanyahu richtte zich 18 maart in een interview op Channel 12 tot deze bevolkingsgroepen met de mededeling, dat hij niet zal aarzelen een decreet uit te vaardigen als de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid niet worden opgevolgd. Hij voegde eraan toe: 'Ik zie dat er gebeurtenissen plaatsvinden, zoals grote bruiloften, die de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid overtreden. Dit is Pikuach Nefesh (het redden van een leven, volgens de Joodse wet),' benadrukte Netanyahu.

Veel Israëli's gaan door met hun gebruikelijke routine, ondanks het gevaar voor ons allemaal.

Aandringen bij de Israëlische minderheden
De volgende dag richtte Netanyahu zich tot de Arabische burgers van het land en smeekte hen, de richtlijnen in acht te nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen: 'Ik vraag de medewerking van alle Arabische burgers van Israël. Ik smeek u om uw bestwil, en om onze gezamenlijke toekomst, om u te houden aan de richtlijnen die de regering heeft vrijgegeven. Dit zijn geen aanbevelingen, maar veeleer een vereiste.'

Het lijkt erop dat de minister-president de Arabische gemeenschap terecht heeft aangesproken, aangezien velen nog steeds grote sociale bijeenkomsten houden, zoals bruiloften en feesten. Netanyahu kan niet worden beschuldigd van racisme of van het aanzetten tot racisme tegen de Arabische bevolking, aangezien het Knessetlid Achmed Tibi van de Gezamenlijke Arabische Lijst in het Arabisch soortgelijke pleidooien heeft gehouden voor het publiek.

Tibi richtte zich specifiek tot het Arabische publiek om er bij hen op aan te dringen de richtlijnen van de regering te volgen.
Met duidelijke urgentie verklaarde Tibi: 'De richtlijnen moeten serieus worden genomen en in acht worden genomen. Ik maak me zorgen over het feit dat er individuen in onze gemeenschap zijn die de richtlijnen negeren. Velen geven uiting aan hun gebrek aan interesse en kennis van de situatie en zeggen dat ze veel gebeurtenissen zien gebeuren en zich gewoon blijven gedragen. We bevinden ons in een noodtoestand, en als de richtlijnen niet worden opgevolgd, zal het virus zich waarschijnlijk verspreiden en veel meer mensen besmetten dan nodig is'.

Terwijl in de gehele Arabische wereld heilige plaatsen zijn gesloten en de Moslim Wereld Liga religieuze edicten heeft vrijgegeven die moslims verbieden om een moskee te bezoeken, houden velen in de Arabische gemeenschap van Israël zich niet aan de officiële richtlijnen.

De volgende video illustreert pogingen om richtlijnen af te dwingen tegen het houden van sociale bijeenkomsten, zoals een Israëlische politieagent uitlegt aan moslimgelovigen om niet naar de moskee te gaan, maar in plaats daarvan thuis te bidden.

Een collectieve inspanning om het virus te bestrijden
Het is jammer om te zien dat personen in Israël (of ze nu Joods of Arabisch zijn) de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid blijven negeren. Zonder alle medewerking van het publiek zal het onmogelijk zijn om het virus te verslaan. Het Coronavirus maakt geen onderscheid naar religie, etniciteit of huidskleur. We zijn allemaal samen in deze strijd.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.