Groeten uit Israël – Tijd voor het gezin en voor elkaar

Tuesday, March 24, 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Toen ik deze regels gistermiddag schreef, zat ik buiten in de tuin bij een aangename 22 graden. Het was prachtig. Na een paar zeer koude en natte dagen konden we eindelijk weer op het terras zitten en genieten van de warmte.

Binnen afzienbare tijd, over iets meer dan twee weken, vieren we Pesach! En het is het eerste jaar dat ik niets over Pesach hoor of er met niemand over praat! Meestal, al weken daarvoor, wordt er alleen over Pesachgesproken: Waar vieren we het, wie viert het met wie, wie kookt wat, hoe ver zijn we met het schoon­maken van het huis, wat hebben we al gedaan, etc. etc. Ja, soms lijkt het me bijna een wedstrijd tussen de ijverige huisvrouwen, waarbij iedereen wil bewijzen hoe grondig en georganiseerd ze haar huis voor Pesach voorbereidt. Maar nu, overal waar je luistert, gaat het om corona, isolatie en de avondklok.

Aangezien we toch snel verhuizen, neem ik de Pesach-schoonmaak dit jaar niet al te serieus. Sinds het begin van de week staat alles stil op onze bouwplaats. De Palestijnse arbeiders komen niet meer in de nederzetting en de bouw is voorlopig stopgezet. Dus we hebben geen idee wanneer we echt kunnen verhuizen.

Thuis is een grote rust ingetreden, ook als alle kinderen thuis zijn - alle stress van school en het dagelijks leven is plotseling verdwenen. Zelden hebben we met de kinderen zo vaak en zo veel bord- en kaartspellen gespeeld als tegenwoordig. We informeren ons regelmatig over wat we wel en niet mogen doen. Wandelen met kinderen en de hond is, Godzijdank, nog steeds toegestaan en staat meerdere malen op ons dagelijks schema. En toen onze drie jongste kinderen gisteravond in bed lagen, gingen mijn man en ik tennissen op de tennisbaan van onze nederzetting. We mogen dat ook nog steeds doen, zolang daar maar niet te veel mensen zijn. Dit coronavirus laat verschillende sporen na. Maar we kunnen de situatie niet veranderen, we kunnen alleen maar afwachten. Maar wat we daardoor hebben gekregen is tijd. Onze kinderen waarderen dit als een zeer kostbare tijd voor het gezin. En ze zijn zeker niet de enigen die zo denken.

De besneeuwde Hermon-berg. (Foto: David Cohen/Flash90)

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Helder tot gedeeltelijk bewolkt. Terwijl de temperatuur in het binnenland en in de bergen iets zal stijgen, zal het aan de kust en in de Shfela vlakte iets koeler zijn dan gisteren.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 19 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 26 graden, bij deDode Zee 28 graden, Be'er Sheva 23 graden, Eilat aan de Rode Zee 29 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is in het weekend weer anderhalve centimeter gestegen en ligt nu 209.275 meter onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 47,5 centimeter tot aan de bovengrens!

En nu, samen met de hele redactie van Israel Heute, wens ik u een prettige dinsdag. Maak het beste van deze tijd.

Shalom uit Na'ale!
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.