Toerisme: Trekvogels overwinteren in de Hoela vallei

Tuesday, March 24, 2020 |  Redactie Israel Today
Elk jaar, in het voorjaar en de herfst, vindt de grootste vogeltrek ter wereld plaats in de Agamon Hoela regio in het noorden van Israël. Vogels uit Azië, Afrika, Europa en het Midden-Oosten zijn allemaal te vinden op deze unieke plek. De migratiepatronen van deze vogels zijn in de loop der jaren veranderd. Wat heeft de toekomst in petto voor de vogels die geconfronteerd worden met klimaatverandering en verlies van woongebied?

Miljoenen zangvogels zijn te horen als ze de lucht verduisteren boven het Hoela Natuurreservaat in Noord-Israël tijdens hun vogeltrek van en naar Afrika. De vogels die in de herfst en het voorjaar met hun jongen migreren maken gebruik van het Hoela Natuurreservaat, gelegen in Opper-Galilea. Hier vullen ze hun energie aan voor de rest van hun reis door uit te rusten en zich te voeden in de velden. De vogels hebben een veilige rustplaats terwijl de bezoekers gebruik kunnen maken van de faciliteiten van het park en deze dieren in hun natuurlijke omgeving kunnen zien. Daarnaast kunnen de gasten meer te weten komen over de vogels en de uitdagingen waar ze voor staan, waaronder klimaat­verandering en door de mensen veroorzaakte veranderingen in hun natuurlijke leefomgeving.

Trekvogels in het Hoela Natuurreservaat
Vanaf het moment dat je het Hoela Natuurreservaat binnenkomt, komen de meest gehoorde geluiden van de tienduizenden kraanvgels. De gewone kraanvogel (Grus grus) is de belangrijkste soort van de grote trek die in de Hoela Vallei voorkomt, met 60.000 exemplaren in heel Israël.

'De Hoela Vallei was vroeger een moeras met water dat voortdurend uit de Jordaan stroomde, maar dit veranderde toen de vallei in het begin van de jaren vijftig werd drooggelegd en veranderde in landbouwgrond,' zegt Shai Agmon, manager van het Agamon Hoela JNF/KKL Avian Research Center en locatie-ecoloog.

Terwijl de Hoela Vallei werd drooggelegd, begonnen veel andere landen zoals Egypte, Soedan en Ethiopië ook hun wetlands, rivieren en meren te draineren. Dit maakte voor de vogels het oversteken van de Sahara-woestijn nog moeilijker, omdat deze specifieke landschappen dienden als rustplaats voor trekvogels. 'De vogels verbleven gewoonlijk niet in Israël of in Europa, maar door menselijke aanpassingen werd deze plek voor hen een gunstige omgeving om hier elk jaar een paar maanden te verblijven,' zegt Agmon.

Tegen het einde van de jaren '50 brachten de eerste 100 kraanvogels de winter door in Israël. In de jaren negentig steeg dit aantal tot 5000. Vandaag de dag zijn er 60.000 kraanvogels te vinden in het Hoela Natuurreservaat, samen met meer dan 300 soorten vogels. Deze aantallen worden gedocumenteerd door middel van wekelijkse tellingen door het personeel van het reservaat tijdens de migratieperiode, en om de twee weken in de winter en de zomer.

Deze uitgebreide tellingen worden op een vrij eenvoudige manier uitgevoerd. Om de 200 meter wordt een waarnemer met een auto geplaatst. en die is belast met het tellen van het aantal vogels dat tussen hemzelf en de volgende teller vliegt. Soms kan een individuele telling oplopen tot 15.000 vogels in één keer.

De kraanvogels beginnen eind oktober vanuit Europa aan te komen. Sommigen blijven, terwijl anderen vertrekken om voor de winter naar Afrika door te vliegen. 'Degenen die hier begin december nog zijn, blijven waarschijnlijk tot maart, terwijl degenen die zijn vertrokken in maart terugkomen', zegt Agmon.

De vogels die blijven kunnen een bedreiging vormen voor de gewassen die op de uitgestrekte landbouw­gronden van de Hoela worden verbouwd. Agmon zegt dat het reservaat een eenvoudige oplossing voor dit potentiële probleem heeft bedacht: de vogels Israëlische maïs voeren. 'De kraanvogels die hier in december blijven worden gevoederd, maar niet omdat we ze hier willen houden,' zegt hij. 'Als we ze niet zouden voeden, zouden ze de lokale gewassen opeten, wat conflicten zou veroorzaken met de boeren in het gebied.'

Het is nog steeds onzeker of het aantal kraanvogels dat na de vogeltrek blijft, zal toenemen. Hun migratie­patronen zijn veranderd om redenen die nog niet helemaal duidelijk zijn, maar die wel kunnen worden toegeschreven aan de klimaatverandering.

De gewone kraanvogel (Grus grus) is de belangrijkste soort van de grote trek die in de Hoela Vallei voorkomt, met 60.000 vogles in geheel Israël. (Foto: Santiago Lacarta op Unsplash)

De toekomst van het Hoela Natuurreservaat
Twee jaar geleden is in de Hoela-vallei een onderzoek gestart om na te gaan of er vogelhybriden zijn, een kruising tussen twee verschillende vogelsoorten. Nadat 200 DNA-monsters waren onderzocht, werd vastgesteld dat er 20 hybriden aanwezig waren, waarvan sommige zelfs van de tweede generatie en vruchtbaar waren. De hybriden vertegenwoordigen geen nieuwe soorten, maar ze vertonen wel veranderingen die kunnen leiden tot het fenomeen soortvorming.

Ondertussen wordt er in samenwerking met de Vereniging voor Natuur­bescherming (SPNI) en het Joods Nationaal Fonds (JNF/KKL) gewerkt aan druk op elektriciteits­bedrijven, om de elektriciteits­kabels die het reservaat doorkruisen, ondergronds te leggen. Het elektriciteits­bedrijf heeft in de regio laaghangende elektriciteits­leidingen aangelegd, waarmee de vogels gemakkelijk in botsing kunnen komen. Een gewonde vogel heeft weinig overlevingskansen, omdat er in het park ook roofdieren zijn, zoals wilde zwijnen, wilde katten en jakhalzen, die op deze gewonde vogels jagen.

Vandaag de dag is er slechts één dieren­revalidatie­centrum in Israël, dat zich in de Ramat Gan Safari bevindt. Ze zijn uitgerust met een dierenambulance ('chai-balance') die in staat is om het gewonde dier te vervoeren voor behandeling en terug te brengen naar zijn oorspronkelijke leefomgeving. Dit centrum behandelt meer dan 10.000 dieren per jaar. Om de inspanningen van de Ramat Gan Safari te helpen, 'zullen vanaf december nieuwe rehabilitatie­kooien worden gebouwd in het Agamon Natuurreservaat om vogels uit het dieren­ziekenhuis te brengen om ze hier vrij te laten', zegt Agmon. 'Hopelijk hebben we hier later ook een EHBO-afdeling voor dieren', voegt hij eraan toe, zodat ze kunnen helpen bij de verzorging van een aantal vogels van de Ramat Gan Safari.

Naast het onderzoek en de samenwerking ten behoeve van de vogels worden er ook educatieve initiatieven ontplooid in het Hoela Vallei-reservaat. Geopend is het Stephen J. Harper Visitor and Education Center, genoemd naar een voormalige Canadese premier, het meest geavanceerde bezoekerscentrum van het land. Het heeft een adembenemend uitzicht op het reservaat, een interactieve vogelquiz die een hele muur van het centrum beslaat, en een virtual reality apparaat dat bezoekers in staat stelt om met de vogels mee te 'vliegen', en interactieve spelletjes. Het heeft ook een theater, restaurant, kunstgalerie en veel beelden van wilde dieren met live informatie over de aankomst en het vertrek van de vogels die in de Hoela-vallei zijn gevonden.

Dit artikel is geschreven door *ZAVIT - Israël's Science and Environment News Agency.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.