Hamas gebruikt Coronavirus om meer geld af te dwingen

Monday, March 23, 2020 |  Ryan Jones
Gaza heeft zijn eerste gevallen van het coronavirus, en dreigt zich meer te verspreiden in Israël. Het was slechts een kwestie van tijd voordat Palestijnse terreurgroepen zoals Hamas gebruik zouden maken van het coronavirus als onderdeel van hun voortdurende conflict met Israël.

Dit weekeinde lieten hoge Hamas-functionarissen aan Egypte en Qatar weten, dat zij het aantal met Covid-19 besmette Israëli's drastisch zouden verhogen als deze twee Arabische Staten er niet in zouden slagen de terreurgroep financieel te blijven steunen tijdens de huidige wereldwijde crisis, zo bericht de Libanese krant Al Akhbar, die banden heeft met Hamas.

Uit het bericht, vertaald door de Tazpit Press Service (TPS), was niet duidelijk of Hamas van plan was het coronavirus verder te verspreiden naar Israël via besmette personen, of het te helpen verspreiden door de Israëli's te dwingen tot het gebruik van overvolle schuilkelders.

Israël reageerde naar verluidt, dat het op dit moment geen raketaanvallen vanuit Gaza zou tolereren, hoewel het moeilijk voorstelbaar is dat de IDF tijdens de coronacrisis ernstige militaire represailles zou lanceren uit angst voor een wereldwijde veroordeling.

Al Akhbar beweerde ook dat Hamas wil dat Qatar en Egypte druk uitoefenen op Israël om meer medische apparatuur naar Gaza te sturen.

Israël helpt Palestijnen
De door de Palestijnen bestuurde gebieden zijn helaas niet voorbereid op een pandemie, en dit geldt met name voor de Gazastrook, die door het gewelddadige gedrag van Hamas al meer dan tien jaar geïsoleerd is.

Israël heeft zijn inspanningen opgevoerd door een aanzienlijk deel van de voorraden die aan boord van vliegtuigen van de luchtmacht door de Joodse Staat worden geïmporteerd, voor de Palestijnen te bestemmen.

‘Onze inspanningen tegen dit virus komen niet alleen voort uit een wettelijke plicht, maar ook uit een humanitaire en morele plicht, wetend dat deze ziekteverwekker zich niets aantrekt van nationale grenzen,’ vertelde kolonel Sharon Biton, hoofd burgerzaken bij de Coördinator van de Regeringsactiviteiten in de Territoria (COGAT), aan het Israëlische nieuwsportaal Ynet.

Wachten op de catastrofe
Gaza heeft zondag de eerste twee gevallen van het coronavirus bevestigd. De geïnfecteerden zijn lokale Palestijnen, die eerder in de maand een conferentie in Pakistan hebben bijgewoond. Iedereen die met hen in contact is gekomen sinds hun terugkeer is in quarantaine geplaatst.

Het isolement van Gaza werd in eerste instantie als positief gezien, omdat de wereld moeite had om Covid-19 virus in te dammen. Wekenlang werd de kustenclave de veiligste plek ter wereld genoemd, althans wat de pandemie betreft.

Maar nu het coronavirus in Gaza de kop opsteekt, is er ernstige bezorgdheid dat het zich snel zou kunnen verspreiden in het dichtbevolkte gebied. En als dat zou gebeuren, zou het systematische wanbeleid van Hamas leiden tot de bijna onmiddellijke ineenstorting van het lokale gezondheidszorgsysteem.


De verspreiding van het coronavirus in de landen van het oostelijke Middellandse Zee gebied, volgens cijfers die de betreffende ministeries van Volks­gezond­heid hebben opgegeven. Israël ontbreekt in deze lijst, hiervoor geldt 1238 besmette personen, waaronder een baby, 37 personen zijn genezen verklaard, en een persoon is overleden. Op de Westbank zijn 57 besmette personen gediagnostiseerd, en zijn 17 personen hersteld.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.