Groeten uit Israël - Ons land brengt zijn kinderen thuis

Monday, March 23, 2020 |  Anat Schneider
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Steeds meer landen sluiten tegenwoordig hun grenzen en stellen een avondklok in om zich te beschermen tegen het coronavirus dat nu bijna overal ter wereld is aangekomen. Voor de toeristen betekent dit het land op tijd verlaten en naar huis reizen voor het laatste vliegtuig vertrekt.

Zoals u ongetwijfeld weet, brengen veel jonge Israëli's na hun lange diensttijd in het leger enige tijd in het buiten­land door. 'De reis na het leger' is de naam die aan deze rugzakreis wordt gegeven, die vaak enkele maanden duurt en vaak naar India, het Verre Oosten en ook Zuid-Amerika leidt. Voor de reis werken ze een half jaar en sparen ze elke shekel. Dan gaan ze de wijde wereld in.

Een van deze voormalige soldaten is mijn neef Tamir. Hij verrichte zijn legerdienst in een elite-eenheid. Na zijn diensttijd werkte hij in een restaurant op de Jeruzalemse Machane Yehoeda Markt. Toen pakte hij zijn rugzak in, nam afscheid van zijn familie en vloog naar Zuid-Amerika. Daar ontmoette hij vrienden, met wie hij door het land reisde. Toen ze Brazilië bereikten, begon de Corona-crisis.

Tamir en zijn vrienden

In het begin werd die niet echt serieus genomen, en zoals velen dachten ze dat het snel voorbij zou zijn. Maar toen begonnen de mensen zich overal te isoleren, aan toeristen werd de toegang geweigerd en de bewegingsvrijheid buitenshuis werd beperkt. We realiseerden ons dat Tamir en zijn vrienden zo snel mogelijk naar huis moesten komen.

Dus kochten ze een vliegticket, maar toen werd hun vlucht geannuleerd. Ze boekten een andere vlucht, maar die werd ook geannuleerd. Inmiddels hebben ze al drie keer tickets geboekt tegen enorm hoge prijzen. Het geld voor de annuleringen is nog niet terugbetaald. Ze weten dat ze niet veel van het geld terug zullen zien.

Op de achtergrond dreigt voortdurend het gevaar dat het Braziliaanse luchtruim wordt gesloten. Er was een vlucht van Brazilië naar Israël, maar er was niet genoeg ruimte. Nu hopen Tamir en zijn vrienden een plaats te krijgen op de volgende vlucht.

Twee dagen geleden zag ik een bericht op de sociale netwerken van Lior, de dochter van mijn broer, Tamir's zus:

'De Corona-crisis

Aan het ministerie van Buitenlandse Zaken

Gelieve te delen

Mijn grote broer zit nu vast in Brazilië samen met veel Israëli's, zonder dat hij naar huis kan terugkeren. Alle vluchten werden op het laatste moment geannuleerd.

Iedereen is op reis na de dienstttijd, het zijn allemaal strijders die hebben bijgedragen aan de veiligheid van de Staat. Nu is de Staat aan de beurt om iets terug te doen.

We roepen het ministerie van Buitenlandse Zaken en de regering op, om alles in het werk te stellen om hen naar Israël terug te brengen.

Wanneer u er in slaagde in Peru, slaagt u dan alstublieft ook in Brazilië.’

Mijn broer Ofer spant zich erg in. Hij heeft een vriend in de regering, Dudu Ansalem. Die wendde zich nu tot onze minister van Buitenlandse Zaken, Israel Katz, die op zijn beurt contact opnam met de afdeling die verant­woordelijk is voor de Israëli's die in het buitenland vastzitten. Ze verzekerden mijn broer dat ze er alles aan zouden doen om Tamir en de andere Israëli’s die vastzitten in Brazilië thuis te brengen.

Enkele dagen geleden stuurde de Israëlische luchtvaartmaatschappij EL Al enkele vliegtuigen om alle in Peru gestrande Israëli’s terug te brengen. Het ene land na het andere sluit nu zijn grenzen. En in dagen zoals deze spreekt alleen het hart. Ouders willen hun kinderen bij zich hebben.

Mijn broer zei tegen Tamir, die zich zorgen maakte over het geld dat hij had besteed aan zijn pogingen om een vlucht te vinden: 'Zelfs als het me 100.000 shekels kost om je terug te brengen naar Israël, zal ik het betalen. Geld is mijn laatste zorg op dit moment.'

Hoopvol bericht
Gisteren was er een bericht dat ons de hoop geeft dat Tamir en zijn vrienden snel weer in het land zullen zijn. In de komende dagen beginnen enkele reddings­vluchten van EL AL om de gestrande Israëli's vanuit de verschillende landen naar huis brengen. Er zal ook een vlucht zijn vanuit Brazilië. Dus misschien kunnen we binnenkort Tamir omhelzen, maar helaas niet echt, want we moeten een afstand van 2 meter bewaren. Maar dit zal onze vreugde niet bederven.

Het lege strand van Tel Aviv.(Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

Het weer voor vandaag in Israël
Gedeeltelijk bewolkt met een aanzienlijke stijging van de temperatuur. Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 17 graden, Tel Aviv 21 graden, Haifa 19 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 23 graden, bij de Dode Zee 21 graden, Be'er Sheva 22 graden, Eilat aan de Rode Zee 24 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekend nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 209,29 meter onder de zeespiegel, nog slechts 49 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens alle medewerkers van Israel Today wens ik u een prachtige maandag toe. Blijf gezond.

Shalom vanuit Bar Giora!
Anat

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.