De vruchten van het Coronavirus oogsten

Sunday, March 22, 2020 |  Arthur Schwartzman
Het is een scène rechtstreeks uit een boek. De straten zijn leeg, onze mobiliteit is beperkt, het parlement is gesloten, de veiligheidsdiensten hebben de bevoegdheid gekregen om onze telefoons af te tappen en demonstraties worden snel gestopt door de politie.

Dit is geen Orwelliaanse fictie; dit is onze huidige stand van zaken. Er zijn maar weinig stemmen die alarm slaan als de democratische fundamenten van de Joodse Staat worden geschud, en voor alles wordt het Coronavirus als reden gegeven.

Maar wanhopige tijden vragen toch om wanhopige maatregelen?

De regering heeft tijdens een telefonische vergadering unaniem ingestemd met noodmaatregelen om de bewegingsvrijheid van de Israëlische bevolking te beperken en zo de verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. ‘Er zal een dramatische handhaving zijn,’ zei premier Benjamin Netanyahu. ‘De verantwoordelijkheid ligt ook bij jullie, de burgers van Israël. Ieder van jullie is een vechter in de strijd tegen het coronavirus. Zeg niet: ‘Het komt wel goed’. Als je het zegt, komt het niet goed.’

Het verlaten van de woning is toegestaan voor het inslaan van voedsel en medicijnen, of voor medische behandeling. Hoe dit precies zal worden afgedwongen en hoe overtreders van deze voorschriften zullen worden gestraft, is onduidelijk. Ook is aangekondigd dat het leger de politie, indien nodig, zal bijstaan bij het afdwingen van een sluiting, indien deze wordt opgelegd.

Schending van de privacy
Het ministerie van Volksgezondheid is begonnen met het versturen van sms-berichten naar burgers die door de Shabak (Israëlisch veiligheidsagentschap) telefonisch zijn geïdentificeerd als zijnde (of zijnde geweest) in de buurt van coronaviruspatiënten. Het bericht luidt als volgt:

[Voornaam] hallo,

Volgens een epidemiologisch onderzoek was u op [dd/mm/jj] in de buurt van een Corona-patiënt.

U moet onmiddellijk in isolatie gaan tot [dd/mm/jj] om uw familie en het publiek te beschermen.

Als u koorts heeft, hoest, enz. bel dan Magen David Adom - 101.

Meer informatie op go.gov.il/corona

Voor bevestiging kiest u *5400

De informatie zal alleen voor dit doel worden gebruikt en zal worden verwijderd wanneer dat nodig is.

Met vriendelijke groet

Volksgezondheid

Het verlenen van de bevoegdheid aan de veiligheidsdiensten om zonder een gerechtelijk bevel de particuliere telefooninformatie van een burger te verkrijgen, heeft de deskundigen op het gebied van de bescherming van de privacy boos gemaakt. Zij waarschuwen, dat een overgangsregering die al meer dan een jaar niet het vertrouwen van het publiek heeft, nu gevaarlijke, verreikende stappen neemt.

Uitgesteld door het virus
Te midden van dit alles zou premier Benjamin Netanyahu op 17 maart voor de rechtbank van Jeruzalem verschijnen om zijn proces te beginnen op grond van beschuldigingen van corruptie. Twee dagen voor de geplande hoorzitting hebben de minister van Justitie en Likoed Knessetlid Amir Ohana echter de noodtoestand in het rechtssysteem afgekondigd, waardoor alle hoorzittingen in feite zijn bevroren. Slechts enkele uren na de aankondiging van Ohana kondigden de rechters Rebecca Friedman-Feldman, Moshe Bar-Am en Oded Shaham het volgende aan in verband met het proces tegen Netanyahu:
‘In het licht van de laatste richtlijnen en de afkondiging van het noodwerk, hebben we besloten om de vastgestelde hoorzitting te annuleren. In dit stadium is het gepland voor 24 mei 2020.’

Democratie opgeschort
De corona geeft, en de corona neemt weg. Niet met betrekking tot het virus en niet onder het mom ervan heeft Knessetvoorzitter Yuli Edelstein vorige week de plenaire vergadering afgesloten en de stemming over de benoeming van een nieuwe Knessetvoorzitter verhinderd. Geen meerderheid - geen Knesset.
In het licht van de stagnatie in de Knesset riep Edelstein de factiehoofden op tot een vergadering, maar Yisrael Betenoe weigerde te komen. ‘Het is een poging om de naaktheid van de Knesset te bedekken met een vijgenblad,’ zei partijvoorzitter Oded Forer. Hij voegde eraan toe ‘elke briefing over de situatie in Israël verondersteld wordt plaats te vinden voor de commissies van Buitenlandse Zaken en Defensie en niet voor een vrijwillig forum zonder enige operationele betekenis. Deze briefing is voor de schijn alleen om de schande te dekken dat, in tegenstelling tot de wet, een commissie voor Buitenlandse Zaken en een tijdelijke Defensiecommissie nog niet zijn opgericht".

Wat wel betrekking had op het coronavirus is dat een demonstratie tegen deze recente gebeurtenissen door de politie werd stopgezet en ontbonden onder het voorwendsel dat de demonstranten de richtlijnen van het ministerie van Volksgezondheid overtraden. De demonstratie begon als een konvooi, gewapend met zwarte vlaggen, dat naar de hoofdstad ging uit protest tegen de sluiting van de Knesset, en eindigde met de arrestatie van tientallen chauffeurs. ‘Bij aankomst bij de Knesset, ongeveer 200 man sterk, bleven ze het bevel van het ministerie van Volksgezondheid overtreden om alle bijeenkomsten te beperken tot 10 personen,’ beweerde de politie.

De demonstranten hebben gereageerd:
‘Er is geen overtreding van de instructies van het ministerie van Volksgezondheid als mensen in hun voertuigen zitten. De volksgezondheid is belangrijk voor ons. Er zijn duizenden demonstranten, mannen en vrouwen, die met pijn in het hart kwamen demonstreren. In het licht van de Corona-crisis zien we hoe helder de zwarte vlag is.’

Onzekere tijden liggen voor ons als de Staat Israël de totale stillegging nadert, voorspellingen projecteren somberheid over de economie en de toekomst van de veiligheid van het individu laat minder ruimte voor optimisme. In deze periode geldt: omgordt uw lendenen met de waarheid en schoei uw voeten met de bereidheid van het evangelie van de vrede, want er is inderdaad vrede te vinden, buiten de regeringen, vorstendommen en machten om.

‘In een tijd van bedrog is het vertellen van de waarheid een revolutionaire daad.’ – George Orwell

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.