Hoe overleeft mijn huwelijk de Corona-crisis

Sunday, March 22, 2020 |  Yossi Aloni
De langere periode, waarin we thuis moeten blijven, zal waarschijnlijk spanning veroorzaken in onze huwelijken. Israel Today vroeg aan Israëlische deskun­digen op het gebied van huwelijks- en gezins­adviezen, wat we kunnen doen om onze relaties thuis te beschermen.

Huwelijksadviseur Alon Aviram zei wijselijk: ‘Kies je gevechten’. We moeten allemaal diep ademhalen en beseffen dat onze huidige situatie slechts tijdelijk is. Wanneer onze partner bepaalde dingen zegt waar we het niet mee eens zijn, hebben we meestal de neiging om te reageren en te antwoorden. In een tijd als bij het coronavirus moeten we begrijpen, dat we ons moeten inhouden en niet moeten reageren. Om een rustige sfeer in het gezin te behouden, vooral in het bijzijn van de kinderen, zal ik geen ruzie maken met mijn huwelijks­partner, alleen omdat hij of zij iets heeft gezegd waar ik het niet mee eens ben.

Spanning thuis
De steeds langere periode, waarin we thuis moeten blijven, zal waarschijnlijk spanningen veroorzaken in onze huwelijken. In onze huwelijksgeloften hebben we beloofd dat we onze echtgenoten altijd zullen liefhebben en respecteren in zowel aangename als moeilijke tijden. Niemand heeft ons echter voorbereid op deze lange periode, die van ons huis een kruitvat heeft gemaakt dat dreigt te exploderen. De onvrijwillig langere tijd die ouders thuis met hun kinderen doorbrengen en de onzekerheid over de gezondheid en financiële situatie van een persoon is een recept voor meer ruzie. In extreme gevallen kunnen dergelijke gezinscrises ook leiden tot gewelddaden.

De bekende psychologe Varda Raziel Jacont legt uit, dat een dergelijke situatie, waarin het echtpaar vrijwel gedwongen gevangen zit in hun eigen huis, in wezen ongezond is. Ze beschrijft een situatie waarin men zijn vrijheid opgeeft.

In deze precaire omstandigheden worden de fouten van onze partners duidelijker, we kunnen ons niet losmaken van de spanning en tijd doorbrengen in de privéruimte om onze frustratie los te laten, de kinderen zijn altijd aanwezig en de grootouders kunnen niet komen helpen vanwege hun kwetsbaarheid voor het virus. Het is zonder twijfel een moeilijke situatie.

De positieve kant
Aan de andere kant heeft het samen thuisblijven positieve effecten voor sommige echtparen. Dit komt omdat het paar in het verleden misschien niet genoeg tijd met elkaar heeft kunnen doorbrengen omdat ze het te druk hadden met hun dagelijkse leven. Voor deze echtparen is het een zegen om een goede tijd thuis door te brengen, wat hen helpt om hun relatie met elkaar te versterken.

Het zal niet eeuwig duren
Alon Aviram zegt dat routine een gevoel van rust en vrede in ons leven schept. We zijn gewend om elke dag naar het werk te gaan, onze kinderen naar school en buitenschoolse activiteiten te brengen en 's avonds thuis te komen. Nu hebben we te maken met een nieuw soort routine. Plotseling zijn er situaties waar we zelden mee te maken hadden, zoals angst, boosheid, frustratie en hopeloosheid.

Maar juist nu moeten we onze partners met liefde en respect behandelen en onthouden dat er dingen zijn die we in het licht van de situatie gewoonweg niet kunnen beheersen. Maar we kunnen wel beslissen hoe we met elkaar omgaan. Zelfs als we angst en druk voelen, zijn er gelukkig veel manieren om met deze gevoelens om te gaan, bijvoorbeeld door middel van meditatie, mindfulness, adem­halings­oefeningen, schrijven en tekenen, luisteren naar muziek, lezen of zelfs wat wandelen in hun huis.

En vergeet niet, deze moeilijke periode is slechts tijdelijk en zal zeker voorbijgaan.

Verde Raziel Jacont is psychologe, schrijfster en journaliste met een vaste column in de krant Yedioth Achronoth en een radioshow in Tel Aviv.
Alon Aviram is psychotherapeut en relatietherapeut aan de Tel Aviv Universiteit.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.