Groeten uit Israël - Eerste Corona Weekeinde

Sunday, March 22, 2020 |  Dov Eilon
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Ook dit weekeinde hebben we onze zoon samen met zijn vriendin en haar hond gezien. We hebben de vrijdagavond samen doorgebracht, maar helaas maar een uur of twee. Nadat we afscheid namen met een Shabbat Shalom, sloot ik mijn laptop af.

Het was het eerste weekend waarin we onze oudste zoon slechts virtueel konden ontmoeten. Dit werd vereist door de richtlijnen van het ministerie van Volks­gezond­heid. Om de verspreiding van het coronavirus, dat nu ons dagelijks leven bepaalt, tegen te gaan, mogen we het huis alleen nog maar verlaten om te winkelen. We zullen er aan moeten wennen.

Het is merkwaardig hoe snel je gewend bent aan een hele nieuwe realiteit. Maar daarvoor staan wij Israëli's bekend. En vooral in tijden van crisis blijven we bij elkaar. Ik geef toe dat het me een beetje verdrietig maakt dat we het komende Pesach moeten vieren zonder onze oudste zoon. Waarschijnlijk zullen we zelfs met zijn drieën de Haggadah voor Pesach lezen, want onze jongste zoon zit nu ook in het leger. Er werd hem gezegd, dat hij zich moet voorbereiden op minstens drie weken in de basis.

Op televisie wordt nagenoeg uitsluitend over de crisis rond het coronavirus gesproken. Het aantal mensen dat met het virus is besmet, blijft stijgen. Steeds worden de plaatsen bekend gemaakt waar coronapatiënten hebben verbleven. Als ik afgelopen week een uur later in een bepaalde drogisterij was geweest, zou ik nu in isolatie zitten. Maar zo gaat het nu bij heel veel mensen. Een paar dagen geleden hoorden we dat bijna een hele wijk hier in Modi'in werd afgesloten, omdat veel mensen plotseling met het virus waren besmet.

Donderdag ben ik nog even kort naar de supermarkt gegaan, omdat we niet alles hadden gekregen wat we via het internet hadden besteld. Er was geen toiletpapier en geen rijst. Terwijl er in de supermarkt geen gebrek was aan het zo begeerde toiletpapier, kon ik geen rijst meer vinden. Die was het slachtoffer geworden van de hysterische hamsteraankopen van de afgelopen dagen. Dus we eten voorlopig noedels en aardappelen, geen ramp.

Ons huis is nu weer het middelpunt van ons leven geworden. En het gezin. Misschien is dit wat we uit deze crisis zullen meenemen. De aandacht voor wat echt belangrijk is, het gezin, het huis. Een einde aan de overdreven vluchten naar het buitenland, het overmatig winkelen in de winkelcentra en de hectische race naar een carrière. Hopelijk zullen we ook later aan deze tijd terugdenken, dan hebben ook iets goeds gedaan in deze niet altijd even gemakkelijke dagen.

Totdat de Corona-crisis achter de rug is, zal ik proberen te genieten van de tijd thuis. Onze tuin maakt het makkelijk, ik houd van het uitzicht daarvandaan.

Thuis is het prachtig - uitzicht vanuit de tuin. (Foto: Dov Eilon)

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
De regen lijkt voorlopig voorbij te zijn. Ook de zon zal zich eindelijk weer laten zien, zoals het behoort in de lente. En het wordt warmer, elke dag een beetje meer. Te koud voor het seizoen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 13 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 21 graden, bij de Dode Zee 19 graden, Be'er Sheva 18 graden, Eilat bij de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is dit weekeinde nog eens 9 centimeter gestegen en ligt nu 209,31 m onder de zeespiegel, nog slechts 51 centimeter tot aan de bovengrens!

Trouwens, ik schrijf u niet meer vanuit ons redactiekantoor in Jeruzalem. Ik werk nu al bijna een week vanuit huis, zoals veel van mijn collega's. De technologie stelt ons in staat om toch te blijven samenwerken. We praten en zien elkaar elke dag. Dus zelfs in deze niet gemakkelijke tijden zullen we u als voorheen blijven berichten over wat er hier in Israël gebeurt.

En nu wens ik u in naam van alle collega's van Israel Today een prettige zondag, maak het beste van de situatie waarin we ons allemaal bevinden. En wie weet, misschien zijn we daarna nog meer samen. Het ga u goed.

Shalom uit Modi'in!
Dov

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.