Medisch: Israëlische technologie tegen het coronavirus

Sunday, March 22, 2020 |  Redactie Israeltoday.nl
Op vele manieren zetten Israëlische bedrijven zich in tegen de om zich heen grijpende pandemie van het Covid-19 coronavirus: antivirale zeep, gezichtsmaskers die ook de ogen beschermen, anti-bacteriële weefsels, en vaccins die worden getest, bericht israel21c.

Het goed wassen van de handen is volgens experts de beste bescherming tegen het coronavirus. Maar gewone zeep en water verwijderen niet elke microbe. Twee Israëlische bedrijven hebben de krachten gebundeld om het wassen van handen volledig betrouwbaar te maken: Soapy, dat al een hygiisch microstation voor gecontroleerd handenwassen heeft (foto), en het Volcani Center Agricultural Research Organization in Rishon LeZion, dat een plantaardig middel heeft ontwikkeld voor het ontsmetten van grond die besmet is door een virus, dat resistenter is dan het coronavirus. Dit middel wordt nu aan de zeep van Soapy toegevoegd.

Diverse bedrijven in Israël werken aan mondkapjes. De bedrijven Sonovia en Armagan maken antibacteriële weefsels voor gebruik in ziekenhuizen, dat ook voor mondkapjes kan worden gebruikt, dat het coronavirus niet alleen tegenhoudt maar ook doodt. Weefsel van Armagan wordt hiervoor al gebruikt. Laboratoria in China en Singapore testen het weefsel van Sonovia.

Een wat zwaarder uitgevallen gezichtsmasker – het doet me aan een gasmasker denken – is het ViriMASK, dat ook de ogen bedekt, omdat volgens sommige onderzoekers het virus ook via de ogen iemand kan besmetten. Het masker is wasbaar en herbruikbaar, en het filter erin moet na 12 uur worden vervangen. Het is ontwikkeld door dr. Noam Gavriely, CEO van HemaClear, die betrokken was bij gasmaskers voor de IDF tijdens de tweede Golfoorlog.

Over de ontwikkeling van een vaccin door MIGAL en het Instituut voor Biologisch Onderzoek heeft u vorige week kunnen lezen.

Op het gebied van testen viel er nog wat te verbeteren aan de gangbare apparatuur, vooral wat betreft de snelheid en de capaciteit. De gebruikelijke testin ziekenhuizen, reverse-transcription polymerase kettingreactie (RT-PCR) kan tot acht uur duren.
Het Israëlische berdrijf BATM uit Hod Hasharon maakte bekend, dat het een diagnostische set heeft ontwikkeld die binnen een half uur het coronavirus kan ontdekken in speekselmonsters.

Twee in Haifa gevestigde instellingen, het Technion en de Rambam Health Care Campus, bedachten een manier om sneller een grote groep mensen te testen: voeg alle speekselmonsters samen in een testbuis en voer de normale test uit, die enkele uren duurt. Alleen in het geval dat een van de monsters van een besmet persoon afkomstig is, geeft de test dit aan, en worden alle personen van de groep individueel getest.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.