Groeten uit Israël - Corona, beter dan een pogrom

Friday, March 20, 2020 |  Michael Selutin
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

De Joodse geschiedenis in de ballingschap zit vol leed en alleen de laatste decennia hebben een periode van rust gebracht, ondanks de oorlogen in Israël, die voor onze Joodse voorouders moeilijk voor te stellen zouden zijn. Als mijn ouders, die na de oorlog zijn geboren, naar Israël komen, is het voor hen nog steeds een wonder om Joodse politieagenten en soldaten te zien. Zoiets bestond niet meer sinds de verdrijving uit het koninkrijk Judea, en niet-Joodse politieagenten en soldaten waren er de afgelopen 2000 jaar niet altijd om de Joodse bevolking te beschermen, om het maar vriendelijk uit te drukken.

Nu is ook dit coronavirus gekomen, en het laat ons zien dat het noodlot op elk moment weer kan toeslaan en een abrupt einde kan maken aan onze veiligheid en rust. Natuurlijk treft het deze keer niet alleen de Joden, de hele wereld is in paniek, maar vanuit Joods oogpunt is de huidige crisis slechts een van de vele, terwijl de rust van de laatste jaren eerder een uitzondering was. In plaats van te worden afgeslacht door Kozakken, hebben we te maken met onze kleine kinderen, en ook al weet ik soms niet zeker wat erger is, eigenlijk hebben we het niet zo erg. We zitten comfortabel thuis, we hebben levensmiddelen gehamsterd en het internet biedt ons het vermaak en de afleiding die we nodig hebben om niet gek te worden.

In ons Bijbelgedeelte van de week, Wajachel-Pekoede, wordt voor God een huis gebouwd zodat Zijn 'aanwezigheid' onder de kinderen van Israël kan wonen.

'Hij richtte ten slotte de voorhof op, rondom de tabernakel en het altaar, en hij hing het gordijn van de poort van de voorhof op. Zo voltooide Mozes het werk. Toen overdekte de wolk de tent van ontmoeting, en de heerlijkheid van de HEERE vervulde de tabernakel, zodat Mozes de tent van ontmoeting niet kon binnen­gaan, omdat de wolk daarop bleef en de heerlijkheid van de HEERE de tabernakel vervulde. (Exodus 40:33-35)

We weten dat de Israëlieten ook geen gemakkelijke kinderen waren. Steeds weer mopperden ze en kwamen ze in opstand, zoals onze verveelde kinderen op dit moment doen. Helaas hebben wij minder geduld dan God, en als je veel tijd samen doorbrengt, raken je zenuwen soms gespannen en krijg je ruzie. Dan moet je diep ademhalen en onthouden, 'het is nog steeds beter dan een pogrom van de Kozakken'.

Het lege strand van Tel Aviv (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

En nu het weer voor vandaag in Israël:
Verspreide regenbuien in het noorden en het centrum van het land. Rond het middaguur wordt de regen nog sterker en breidt zich ook uit naar het noordelijke Negev. In de noordelijke Golanhoogten en op het Hermongebergte kan er zelfs lichte sneeuwval zijn. Te koud voor het seizoen.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 8 graden, Tel Aviv 14 graden, Haifa 11 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 13 graden, bij de Dode Zee 18 graden, Be'er Sheva 12 graden, Eilat aan de Rode Zee 20 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met nog eens twee centimeter gestegen en ligt nu 209,40 m onder de zeespiegel, er ontbreekt slechts 60 centimeter tot aan de bovengrens!

Namens de gehele redactie van Israel Today wens ik u een prettig weekend en een gezegende Shabbat. Blijf gezond.

Shabbat Shalom!
Michael

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.