'Dit is het einde van de wereld,' zegt berouwvolle dief

Thursday, March 19, 2020 |  Redactie Israel Today
Een religieuze Israëlische Jood, die zoals veel Israëli’s gelooft dat we in de eindtijd zijn gekomen, en ongetwijfeld vreest dat we binnenkort allemaal voor God zullen staan, wilde zijn geweten te zuiveren door iets terug te geven dat hij 15 jaar eerder heeft gestolen.

Afbeelding: Terwijl het aantal infecties in Israël relatief laag is, heeft het coronavirus geresulteerd in apocalyptische taferelen zoals lege restaurants en winkelcentra. (Foto: Miriam Alster/Flash90)

Dat ‘iets’ was een oude steen van een Romeinse ballista, die gebruikt werd tijdens de belegering van Jeruzalem in 70 na Christus. De niet-genoemde Israëli had hem meegepikt toen hij in zijn jeugd een archeologische tentoonstelling bezocht.

Vijftien jaar later, inmiddels getrouwd en vader van kinderen, wendde hij zich tot een tussenpersoon met de naam Moshe Manies om het artefact terug te geven en daarbij een mogelijke arrestatie tevermijden.

Manies postte over de beproeving op Facebook: 'Een van de jongens nam een van de stenen mee naar huis. Ondertussen trouwde hij en voedde een gezin op, en vertelde me dat de steen de laatste 15 jaar zwaar op zijn hart drukt. En nu, toen hij hem tegenkwam tijdens de schoonmaak voor Pesach, samen met het apocalyptische gevoel dat het Coronavirus opwekte, voelde hij dat de tijd rijp was om zijn geweten te zuiveren, en hij vroeg me om hem te helpen hem terug te brengen naar de Israel Antiquities Authority'.

Uzi Rotstein van de Israel Antiquities Authority (L), met Moshe Manies en de teruggegeven ballista steen.

Dat kreeg de aandacht van een inspecteur van de Israel Antiquities Authority, die contact opnam met Manies en de ballista steen terughaalde.

Wilt u meer nieuws over Israël ontvangen? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.