Groeten uit Israël - Corona-vakantie met vijf kinderen

Thursday, March 19, 2020 |  Ayala Shalmayev
בוקר טוב, Boker Tov, goede morgen, beste lezers,

Zoals we al meldden, zijn alle scholen en kleuterscholen hier in Israël sinds vrijdag gesloten. Dat betekent dat sindsdien ook onze vijf kinderen thuis zijn. Vooral mijn tweede oudste was erg blij met de boodschap van de sluiting van de scholen. Hij zei: 'Wat cool, mijn gebeden zijn verhoord.' Ik gun het hem. Niet alle kinderen gaan graag naar school en ik verheug mij met hem over zijn 'gedwongen vakanties'.

Mijn man en ik zijn blij dat we tot nu toe op ons werk mogen verschijnen. Ik heb altijd vanuit huis gewerkt, maar ik hoop dat ik ongeveer twee dagen per week naar het kantoor in Jeruzalem kan blijven gaan, want het is een hele uitdaging om thuis, omringd door vijf kinderen, de nodige rust en tijd te vinden voor het werk. Aangezien mijn man in ploegendienst werkt, kunnen we om de beurt voor de kinderen zorgen. Op de dagen dat ik naar mijn werk ga, werkt hij 's avonds in ploegendienst. We proberen het beste uit deze situatie te halen.

Maar de school heeft ons sinds zondag elke dag overspoeld met honderden WhatsApp-berichten! Met vier van onze kinderen op school en de noodzaak om voor elke klas in de ouders-leraargroep te zitten, kreeg ik het een beetje te druk met het dagelijkse nieuws. De leraren en het ministerie van Onderwijs bedoelen het natuurlijk goed en willen dat de kinderen op een zinvolle manier bezig zijn.

Zondag was het echter behoorlijk gestresst; de laptop werd van kind tot kind doorgegeven, zodat iedereen aan de beurt was om zijn of haar opgaven uit te voeren. Bovendien rinkelde de telefoon voortdurend. Elke minuut nieuwe nieuwsberichten, informatie, duizend vragen van ouders enzovoorts, enzovoorts. Maar inmiddels is het alweer donderdag, en ik kan zeggen, dat op het gebied van thuisonderwijs alles een beetje is gekalmeerd en dat we ons langzaamaan goed hebben ingesteld op de nieuwe situatie. Bovendien krijgen we niet meer zo veel berichten als in het begin van de week - een grote opluchting! En met het hele leerprogramma op de computer werkt het in de tussentijd vrij goed.

De gemeenteraad van ons dorp zorgt ook voor de gezinnen. Gisteren kon bijvoorbeeld elk kind een pakketje met knutselmateriaal ophalen, een briljante actie!

We zijn benieuwd hoe het verder gaat. Omdat hier in Israël moeders vaak voor 100% werken, hebben ouders vaak het gevoel dat ze te weinig tijd hebben voor hun kinderen. En nu hebben we deze tijd ineens gekregen! Ik hoop dat alle ouders dit positief benutten en kunnen genieten van de tijd met hun geliefden.


Onze bloeiende vijgenboom. (Foto: Ayala Shalmayev)

En hier is het weer voor vandaag in Israël:
Hoewel de lente voor de deur staat, is het vandaag nog steeds winter. In het noorden en het midden van het land kunnen af en toe regenbuien en onweersbuien voorkomen. Het is winderig en veel te koud voor het seizoen. Zo koud dat er in de komende nacht zelfs wat sneeuw wordt verwacht op het Hermon gebergte en op de noordelijke Golanhoogten.
Voor vandaag worden de volgende maximum temperaturen verwacht: Jeruzalem 10 graden, Tel Aviv 17 graden, Haifa 14 graden, Tiberias aan het Meer van Galilea 19 graden, bij de Dode Zee 22 graden, Beersheva 16 graden, Eilat op de Rode Zee 22 graden. Het waterpeil van het Meer van Galilea is met nog twee centimeter gestegen en ligt nu 209,42 m onder de zeespiegel, slechts 62 centimeter onder de bovengrens!

Ik wens u, ook namens mijn collega's van Israel Today, een prettige donderdag en een goede gezondheid toe.

Shalom uit Jeruzalem!
Ayala

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.